Stoltenberg chce kvůli odzbrojovací dohodě od Ruska detaily k novým raketám

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg během jednání rady NATO-Rusko v Bruselu vyzval Moskvu, aby poskytla podrobnosti o novém ruském raketovém systému označovaném jako Novator 9M729. Podle Spojených států i dalších spojenců Moskva v souvislosti s těmito střelami s plochou dráhou letu porušuje pravidla dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987.

„Litujeme toho, že Rusko nereagovalo na naše výzvy o transparentnosti v souvislosti s tímto raketovým systémem,“ uvedl Stoltenberg.

Smlouva INF zakazuje pozemní balistické rakety a řízené střely s dosahem 500 až 5500 kilometrů. Spojené státy a NATO míní, že ruský systém Novator 9M729 do této kategorie patří. 

Podle šéfa NATO ruská neochota na toto téma diskutovat ještě více utvrzuje NATO v názoru, že systém „představuje vážné riziko pro strategickou stabilitu euroatlantické oblasti“.

Podle Moskvy rakety smlouvu nijak neporušují. Americký prezident Donald Trump před pár dny pohrozil, že Washington chce od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu odstoupit.

Z nedodržování klíčové odzbrojovací smlouvy obviňuje Pentagon i velení NATO Moskvu už několik let.

  • INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) – Ve Smlouvě o likvidaci raket středního a kratšího doletu se obě velmoci v roce 1987 zavázaly stáhnout všechny své rakety s doletem 500–5000 kilometrů z Evropy a postupně je zlikvidovat.
  • Mezi likvidovanými raketami byly vedle sovětských SS-20, SS-4 a SS-5 především americké Pershing 2 a Pershing 1 s plochou dráhou letu, jejichž rozmísťování schválili ministři zahraničí a obrany NATO v prosinci 1979.

Kromě tématu likvidace raket se na středeční schůzce rady NATO-Rusko v Bruselu řešila i situace na Ukrajině či v Afghánistánu, uvedla Severoatlantická aliance ve svém prohlášení.