V Hongkongu našli obří zásilku šupin z ohrožených luskounů. Léčivé účinky se dosud nepotvrdily

Hongkongské úřady zadržely rekordních osm tun šupin z luskounů a více než tisíc sloních klů. Nacházely se v kontejneru z Nigérie, který měl oficiálně obsahovat mražené hovězí maso. Nelegální náklad má hodnotu přibližně osm milionů dolarů (přes 179 milionů korun). V souvislosti s dodávkou byli zatčeni dva lidé, informuje BBC. Šupiny z ohroženého luskouna se v některých částech Asie používají k lékařským účelům.

Hongkongští celníci zadrželi celkem 8,3 tuny šupin a 2,1 tuny slonoviny, jež měly zamířit do Vietnamu. V souvislosti s případem byl zadržen jeden muž a jedna žena. Šupiny z luskouna se tradičně pašují do Asie z Afriky.

Zadržená zásilka slonoviny a šupin z luskounů
Zdroj: Reuters/Stringer

Rozsáhlý kontraband slonoviny a šupin luskounů pašovaný ze sousedního Jižního Súdánu zadržely v uplynulých dnech rovněž úřady v Ugandě. V celním skladu objevily 750 kusů slonoviny a několik tisíc šupin. V souvislosti s přepravou ilegálního nákladu pak zadržely dva Vietnamce.

Zvíře za čtvrt milionu korun

„Tyto velké zásilky obvykle pocházejí z Konga nebo ze Středoafrické republiky vzhledem k anarchii, která tam panuje. A pašování přes Ugandu je velmi intenzivní,“ uvedl podle AFP mluvčí finančního úřadu Vincent Seruma.

Hodnota zadrženého kontrabandu zatím nebyla vyčíslena. Nicméně Seruma připomněl, že jeden z pašovaných živých luskounů byl loni oceněn na 10 tisíc dolarů (225 tisíc korun).

Nejžádanější savec

Luskouni jsou jedinými šupinatými savci na světě. Všech osm druhů je ohroženo, protože je lidé loví kvůli šupinám a na maso, jež se v některých státech považuje za delikatesu. Šupiny jsou z keratinu, který obsahují i lidské nehty, a představují žádané zboží kvůli neprokázaným léčivým účinkům. V tradiční čínské medicíně se používají třeba proti hnisu nebo ke zmírnění paralýzy.

Nyní jsou luskouni chráněni mezinárodním právem, obchod byl celosvětově zakázán, přesto se asi sto tisíc zvířat ročně zmocní pašeráci, kteří je prodávají hlavně ve Vietnamu a Číně.