USA čeká nebezpečný skok do jara. Oteplí se o 50 stupňů, hrozí záplavy, potrubí mohou praskat

Extrémní mrazy, jež ochromily život na americkém středozápadě, má vystřídat další rekordní změna počasí. Podle meteorologů už v první polovině příštího týdne přijde zvýšení teploty téměř o padesát stupňů Celsia. Informace o úmrtích způsobených polární bouří se různí. Podle některých zdrojů zemřelo už 21 lidí.

Ve státě Illinois, kde se nyní teploty pohybují kolem 35 stupňů pod nulou, čekají v nejbližších dnech meteorologové teploty kolem plus 13 stupňů, možná i vyšší.

Prudká změna počasí přitom může způsobit větší problémy než sám mráz. Očekávat lze hlavně časté poruchy vodovodního potrubí, tím spíš, že například v Detroitu jsou některé úseky staré 150 let. Problémy budou mít silničáři, poškozeny mohou být silnice a mostní konstrukce.

Obyvatelé rozlehlé oblasti kolem Velkých jezer musí po přechodu z brutální zimy do slunečného jara očekávat i rozvodněné řeky a následné záplavy.

V Chicagu se zastavil život

Studený arktický vítr se nyní přesouvá východním směrem, definitivní úleva ale přijde až v příštích dvou dnech. V okolí Chicaga a Detroitu stále nejezdí vlaky ani linkové autobusy, školy jsou prázdné. Třicetistupňové mrazy ve čtvrtek nahlásila velká města Chicago, Milwaukee a Minneapolis, absolutní rekord zaznamenalo město Cotton ve státě Minnesota, kdy bylo 48 stupňů pod nulou.

Mrazivé počasí je důsledkem rozštěpení a posunu rotující masy chladného vzduchu známého jako polární vortex. Za běžných okolností rotuje ve stratosféře nad severním pólem. Toto proudění ale bylo narušeno, a nyní se posouvá na jih nad Spojené státy. Meteorologové tuto skutečnost připisují náhlému oteplení nad severním pólem, které minulý měsíc způsobil příliv horkého vzduchu z Maroka.