Trump: Pokud Turecko napadne Kurdy, hospodářsky ho zničíme

Hospodářsky vás zničíme, pokud zaútočíte na Kurdy, vzkázal Trump Turecku (zdroj: ČT24)

Turecko bude hospodářsky zničeno, pokud zaútočí na kurdské jednotky v severní Sýrii. Ankaru tak na Twitteru varoval americký prezident Donald Trump. Zároveň však Kurdové podle něj nemají Turecko provokovat. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu v reakci na Trumpovo prohlášení uvedl, že Spojené státy vyhrožováním ničeho nedosáhnou. Dodal, že strategičtí partneři by neměli komunikovat přes sociální sítě.

„Zahájili jsme dávno potřebné stahování ze Sýrie, přičemž tvrdě zasahujeme malé zbytky územního chalífátu ISIS (Islámského státu), a to z mnoha směrů. Zničíme Turecko hospodářsky, pokud udeří na Kurdy. Vytvoříme dvacetimílovou bezpečnostní zónu,“ uvedl šéf Bílého domu bez dalších podrobností.

„Zároveň nechci, aby Kurdové provokovali Turecko,“ dodal Trump.

Americký prezident také dodal, že Rusko, Írán a Sýrie měly největší prospěch z americké politiky zaměřené na zničení Islámského státu v Sýrii. „My z toho máme také prospěch, ale teď nastal čas návratu našich vojáků domů,“ poznamenal americký prezident a příspěvek zakončil výzvou k ukončení „nekonečné“ války.

Později Trump telefonicky hovořil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem o „probíhající spolupráci“ v Sýrii. Navazující telefonát se podle Bílého domu týkal jak možné spolupráce obou zemí při řešení bezpečnostních problémů Turecka na severovýchodě Sýrie, tak ohledů, které by měli turečtí vojáci brát na „Kurdy a další skupiny, se kterými jsme společně porazili ISIS“.

Horizont ČT24: Trump varoval Turecko před úderem proti Kurdům (zdroj: ČT24)

Teroristé nemohou být partneři, napsal Trumpovi mluvčí tureckého prezidenta

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Kurdové, kteří jsou spojenci Západu, se obávají útoku ze strany Turecka po stažení amerických vojáků. Spojené státy začaly své vojenské síly ze Sýrie stahovat minulý týden. 

Ankara považuje kurdské jednotky YPG působící v Sýrii za teroristickou organizaci napojenou na separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), která působí na území Turecka. Snahy Spojených států, které chtějí své kurdské spojence ochránit, zatím Ankara odmítala. Pro americké jednotky byli Kurdové v boji s organizací Islámský stát důležitými spojenci.

Mluvčí tureckého prezidenta Trumpovi na Twitteru napsal, že by bylo osudovou chybou srovnávat syrské Kurdy s PKK. „Turecko bojuje proti teroristům, ne Kurdům. Budeme brátnit Kurdy i další Syřany před všemi teroristickými hrozbami,“ napsal mluvčí a americkému prezidentovi zároveň připomněl, že teroristé nemohou být partnery a spojenci. 

Turecko podle médií chystá největší operaci ve své historii

Minulý měsíc turecká vláda oznámila, že chystá novou operaci proti kurdským milicím na severu Sýrie. V pondělí turecký provládní deník napsal, že se vláda chystá na největší přeshraniční operaci v historii Turecka.

Podle deníku je připraveno se jí účastnit na 80 tisíc vojáků, což je dvakrát více než poslala Ankara na sever Kypru v roce 1974 v reakci na pokus nacionalistických kyperských Řeků o převrat. V posledních několika dnech také média informovala o přesunu vojenské techniky a tureckých jednotek k hranicím Sýrie.

Donald Trump svým nedávným oznámením záměru stáhnout všech asi 2000 amerických vojáků ze Sýrie mnohé překvapil, žádný časový harmonogram odsunu ale nestanovil. Po kritice začátkem ledna uvedl, že stahování určitou dobu potrvá.