Katar v lednu opustí ropný kartel OPEC. S blokádou to nesouvisí, tvrdí ministr

Katar opustí organizaci OPEC (zdroj: ČT24)

Katar k lednu 2019 vystoupí z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Záměrem Kataru je posílit své mezinárodní postavení a zaměřit se v rámci dlouhodobé strategie na plynárenský průmysl, sdělil ministr energetiky. Podle něj nejde o reakci na blokádu Kataru ze strany Saúdské Arábie a dalších arabských zemí. Podle některých analytiků odchod Kataru neovlivní cenu ropy na světových trzích.

„Katar se rozhodl stáhnout členství v (organizaci) OPEC s platností k lednu 2019. Toto rozhodnutí bylo oznámeno OPECu dnes ráno,“ uvedl katarský ministr Mohammed al-Sada s tím, že Katar se ještě tento týden zúčastní setkání zástupců organizace ve Vídni.

Katar byl členem 57 let, proto nešlo o snadné rozhodnutí, prohlásil dále ministr s tím, že dopad Kataru na rozhodnutí OPECu byl malý. Dauhá se podle něj bude dál řídit závazky, stejně jako všichni ropní producenti, kteří nejsou členy. 

„Věnovat úsilí, čas a zdroje organizaci, v níž jsme malým hráčem a kde nemáme možnost se prosadit, to prakticky nemá smysl. Pro nás je lepší soustředit se na náš větší růstový potenciál,“ míní ministr.

Jeden ze zdrojů z organizace OPEC řekl Reuters, že jde hlavně o symbolické rozhodnutí. „Nejsou velkým producentem, ale hráli důležitou roli v historii (OPECu),“ upozornil zdroj. Katar produkuje 600 tisíc barelů ropy denně – pro srovnání u Saúdské Arábie, která je největším světovým vývozcem, to je 11 milionů barelů.

„(Katarská) produkce nebyla ani dvě procenta celkové produkce organizace. Nebude už vázán kvótami, ale jeho produkce byla dlouhodobě stabilní, takže ropa by na světových trzích chybět neměla,“ myslí si analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Země se nyní bude soustředit na rozvoj svého plynárenského průmyslu. Produkci zkapalněného zemního plynu (LNG), kterého vyváží nejvíc na světě, plánuje zvýšit ze 77 milionů na 110 milionů tun ročně. Ministr zdůraznil, že rozhodnutí odejít z OPECu nemá souvislost s politickým a hospodářským bojkotem Kataru, za nímž stojí nepsaný vůdce organizace OPEC – Saúdská Arábie.

Blokáda Kataru trvá už rok a půl

Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt 5. června 2017 oznámily, že s Katarem přerušují diplomatické styky, a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a udržuje úzké vztahy s Íránem, který je hlavním geopolitickým rivalem Saúdské Arábie. Katar obvinění odmítá a tvrdí, že okolní státy proti němu plánují vojenskou intervenci.

Saúdský list Makkah v červnu napsal, že Saúdská Arábie chce na své hranici s Katarem vybudovat průplav a z poloostrova tak vytvoří ostrov. Na hranici má údajně vzniknout také turistické letovisko, saúdská vojenská základna a úložiště jaderného odpadu. Emirát bohatý na ropu by byl kvůli kanálu odříznut od mezinárodního obchodu, upozornil britský list Independent.

Už nyní je emirát závislý na dovozu potravin. Kvůli blokádě musel začít více spoléhat na Turecko nebo Írán. V oblasti obrany nedávno uzavřel dohody s USA, Francií, Itálií a Británií a zrušil vízovou povinnost pro desítky států včetně Česka.