Saúdi odříznou Katar od světa. Rijád pokročil s projektem kanálu, který udělá z emirátu ostrov

Saúdská Arábie chce na své hranici s Katarem vybudovat průplav a z poloostrova tak vytvoří ostrov. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem pět mezinárodních firem, uvádí saúdský list Makkah. Na hranici má údajně vzniknout také turistické letovisko, saúdská vojenská základna a úložiště jaderného odpadu. Obyvatele Kataru plán pobouřil. Rijád ale zatím informace o projektu oficiálně nekomentoval.

Výsledek výběrového řízení by měli Saúdi oznámit do tří měsíců, uvedl Makkah. „Po tomto projektu nebude Katar samostatným ostrovem,“ citoval list údajné experty na geopolitiku. Saúdi chtějí kanál vybudovat až kilometr od současné hranice a na budoucím ostrově tak budou mít pásmo, kde plánují vybudovat vojenskou základnu, píše server Lidovky.cz.

Některé Saúdy projekt potěšil. „Další historická chvíle pro naši zemi. Měníme geografii našeho světa,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru, jehož cituje britský Telegraph.

Katar má jedinou pozemní hranici právě se Saúdskou Arábií. O projektu nazvaném Mořský průplav Salva informovaly poprvé v dubnu listy Ar-Rijád a Sabk. Projekt má podle nich financovat Saúdská Arábie spolu se Spojenými arabskými emiráty a podíleli by se na něm egyptští developeři.

Kanál má být 60 kilometrů dlouhý a 200 metrů široký a vyjde v přepočtu asi na 17 miliard korun. Práce by měly být dokončeny během jednoho roku, uvedly zdroje agentury Bloomberg.

Obyvatelé Kataru jsou saúdskými plány silně znepokojeni. Katarský spisovatel Ahmed al-Sulaiti dokonce přirovnal přístup Rijádu k obklíčení sil proroka Mohammeda jejich protivníky v Medině.

Blokáda Kataru trvá už déle než rok

Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt 5. června 2017 oznámily, že s Katarem přerušují diplomatické styky, a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a udržuje úzké vztahy s Íránem, který je hlavním geopolitickým rivalem Saúdské Arábie.

Katar obvinění odmítá a tvrdí, že okolní státy proti němu plánují vojenskou intervenci. Emirát bohatý na ropu by byl kvůli kanálu odříznut od mezinárodního obchodu, upozornil v dubnu britský list Independent.

Už nyní je emirát závislý na dovozu potravin. Kvůli blokádě musel začít více spoléhat na Turecko nebo Írán. V oblasti obrany nedávno uzavřel dohody s USA, Francií, Itálií a Británií a zrušil vízovou povinnost pro desítky států včetně Česka.

Nové informace o projektu budování kanálu přicházejí v době, kdy bahrajnský ministr zahraničí prohlásil, že ukončení blokády je zatím v nedohlednu.