Teflon se poškrábal, říká o klesající Putinově popularitě Chodorkovskij. Kritik Kremlu poskytl ČT rozhovor

Události, komentáře: Rozhovor s Michailem Chodorkovským (zdroj: ČT24)

Rusko je jako strategický partner na mezinárodní scéně odepsané a dokud bude v jeho čele stát Vladimir Putin, nic se na tom nezmění. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedl bývalý oligarcha a současný kritik Kremlu Michail Chodorkovskij. Jakmile Putin odejde, Rusko se podle něj vrátí na evropskou cestu. Naznačil také, že klesající obliba ruského prezidenta vypovídá o reálných hodnotách popularity režimu.

„Bohužel náš prezident měl dlouhou dobu takový teflonový rating. Všechno, co bylo nedobré, tak se odepisovalo na účet vlády nebo gubernátorů a podobně. I když všichni, co se tím profesionálně zabýváme, víme, že na těchto lidech nezávisí vůbec nic. Teď se ten teflon v důsledku důchodové reformy poškrábal,“ uvedl Chodorkovskij.

Narážel tak na nepopulární důchodovou reformu, která poprvé za sto let zvyšuje věk odchodu do penze a která vyvolala v Rusku protesty.

„Dokud Putin neodejde, Rusko nebude partnerem“

Pokud jde o pozici Ruska na mezinárodní scéně, je podle Chodorkovského třeba rozlišovat „mezi Ruskem jako zemí, která je zcela přátelská, a Ruskem jako Kremlem, který je naprosto nepředvídatelný a nevhodný pro strategickou spolupráci“.

Změny, které vedly k tomu, že byl Kreml „prohlášen za naprosto nezpůsobilý ke strategické spolupráci,“ začaly podle ruského podnikatele anexí Krymu. Chodorkovskij se ale domnívá, že ještě důležitější bylo to, co následovalo, tedy ruské angažmá v konfliktu na východní Ukrajině a otrava bývalého agenta Skripala ve Velké Británii, ze které Západ viní Moskvu.

„To všechno vyvolává pocit neadekvátnosti a tento pocit u Kremlu vede k tomu, že byl v tomto roce odepsán jako potenciální strategický partner,“ myslí si kritik Kremlu. Situace se podle něj nezmění, dokud bude v čele Ruska stát Vladimir Putin.

Chodorkovskij je nicméně přesvědčen, že až Putin odejde, vrátí se Rusko na evropskou cestu. „Posledních pět set let jdeme evropskou cestou, s jistým zaostáváním nebo manévry, ale stejně je to evropská cesta, a na tu se vrátíme,“ uzavřel.

Z nejbohatšího Rusa „Putinovým vězněm“

Michail Chodorkovskij patřil v 90. letech mezi ruské oligarchy. Býval majitelem ropné společnosti Jukos a nejbohatším člověkem v Rusku. Krátce po nástupu Putina byl však v roce 2003 zatčen a o dva roky později odsouzen ke čtrnácti letům vězení za daňové úniky a zpronevěru. Na základě prezidentské milosti se v prosinci 2013 dostal na svobodu.

Od té doby žije ve Švýcarsku, kde obnovil opoziční hnutí Otevřené Rusko. Rusko na něj v roce 2015 vydalo mezinárodní zatykač kvůli obvinění z podílu na dvou vraždách z konce 90. let. Své věznění považuje Chodorkovskij za mstu režimu za své politické ambice a druhé obvinění odmítá jako politicky motivovanou frašku.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.