„Biblické scény“ na Mallorce. Velká voda unášela auta i s lidmi, nejméně osm mrtvých

Nejméně osm mrtvých včetně dvou Britů si vyžádaly bleskové záplavy, které zasáhly v noci na středu španělský ostrov Mallorca. Další osoby se pohřešují. Voda zatopila ulice města Sant Llorenc des Cardassar na východě ostrova. Lidé na sociálních sítích mluví o „biblických scénách“. Češi mezi oběťmi zřejmě nejsou, sdělila mluvčí české diplomacie.

Živel s sebou bral auta a rychle zatopil domy. Lidé se proto snažili najít útočiště na střechách, stromech i uvnitř vozů. Zemřeli mimo jiné dva Britové, které odnesla voda s bahnem přímo v taxíku, ale také dva obyvatelé Sant Llorenc des Cardassar a tři osoby z blízkého pobřežního města S'illot.

Tělo dalšího muže záchranáři nalezli ve městě Art', které leží ve vnitrozemí, zhruba patnáct kilometrů severně od města S'illot. Podle dosavadních zpráv byli raněni nejméně tři lidé a kolem dvou stovek osob bylo evakuováno.

Na sociálních sítích se objevily záběry lidí ve svých automobilech, které voda odnáší pryč. Některé vozy podle rádia ib3 skončily dokonce až v moři.

Do akce byly povolány desítky vojáků

Bleskové povodně zasáhly oblast po vydatných deštích. Na postižená místa se už vydali záchranáři, kteří pátrají po pohřešovaných osobách. Celkem zde zasahují necelé dvě stovky vojáků a záchranářů. V pátrání jim pomohou také tři vrtulníky, armádní transportní vozidlo a cvičení psi.

Mallorca: obyvatele i turisty zaskočily bleskové záplavy (zdroj: EBU)

Se záplavami se potýká rovněž město Manacor, které leží pár kilometrů od Sant Llorenc des Cardassar. Někteří lidé, jejichž domy se staly neobyvatelnými, tu museli vyhledat přístřeší v tělocvičnách. Ve středu zůstaly kvůli varování v oblasti zavřené školy.

Španělský meteorologický ústav uvedl, že na některých místech ostrova v úterý napršelo za čtyři hodiny až 22 centimetrů. Ve středu ústav očekává silné srážky ve východní části Iberského poloostrova. 

Minuta ticha v Madridu

Španělský premiér Pedro Sánchez vyjádřil pozůstalým soustrast na Twitteru: „Má solidarita a podpora míří k rodinám a přátelům obětí a všech, které zasáhly tyto tragické povodně.“ Sánchez zasaženou oblast ještě během středy navštíví osobně. Španělský parlament uctil oběti minutou ticha.

Mallorca, kterou ročně navštíví kolem dvanácti milionů turistů, je největší ostrov Španělska. Leží v západní části Středozemního moře ve vzdálenosti přibližně dvě stě kilometrů od Valencie, Barcelony a Alžíru.

Mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň řekl, že letecké spojení z Prahy do Palma de Mallorca není přerušené, všechny lety ve středu odletí podle platného letového řádu. 

„Není nám známo, že by bleskové záplavy kohokoli zasáhly tragicky. Významný vliv to ale má z hlediska ubytovacích kapacit a kvality pláží,“ řekl Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Lidé, kteří na ostrově jsou, se podle něj nechtějí vracet domů předčasně.