Po běsnění živlů na ostrově Sulawesi se pohřešuje 5 tisíc lidí. Bilance obětí dále roste

Přes 5 tisíc lidí se v Indonésii pohřešuje po zemětřesení a tsunami z konce září. Katastrofu, která zasáhla ostrov Sulawesi, nepřežilo podle současných údajů 1763 lidí. Informovala o tom agentura AP s odkazem na indonéský úřad pro krizové situace.

Úřady se snaží zjistit přesnější počet pohřešovaných v několika vesnicích poblíž nejvíce postiženého města Palu, kde se domy propadly pod vrstvy bláta a jejich obyvatelé v nich zůstali pohřbení. Pátrací týmy v sobotu na jednom místě objevily 34 těl, další stovky lidí se pohřešují. Snaží se je objevit i jejich zoufalí příbuzní.

Ve čtvrtek pátrací akce, na které je nasazován velký počet záchranářů a těžká technika, skončí. Pokračovat budou jen v omezeném rozsahu, řekl na tiskové konferenci mluvčí úřadu pro krizové situace Sutopo Purwo Nugroho. Podle něho se na nejpostiženějších místech nebudou smět z bezpečnostních důvodů znovu stavět domy, ale vzniknou tam veřejná místa, jako jsou parky nebo sportoviště.

Těla se nedají rozeznat, říká muž, který hledá dceru

Osmatřicetiletý výrobce hraček Ondre, který ztratil manželku a dvě dcery, přijal zprávu o blížícím se konci pátrací akce smířlivě. „K čemu to stejně je? V tuto chvíli se nedají těla obětí rozeznat,“ řekl agentuře Reuters. Stále však hledá mladší, dvouletou, dceru. „Nechci, aby měla pocit, že se ji její otec nikdy nesnažil najít. Moje duše by neměla klid,“ vysvětlil.

Do zasažených oblastí, kde na 70 tisíc lidí přišlo o domov, proudí humanitární pomoc. Podle indonéské vlády, která nyní na rozdíl od červencové a srpnové série zemětřesení na ostrově Lombok přijímá pomoc ze zahraničí, jsou nejvíce potřebné generátory, letadla, stany, zařízení na čištění vody a polní zdravotnická zařízení.

Zemětřesení o síle 7,5 stupně vyvolalo v pátek 28. září vlnu tsunami, která v některých lokalitách dosáhla šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije asi 380 tisíc lidí. Vážně zraněno bylo asi 2500 lidí, zemětřesení, tsunami a záplava bahna zničily přes 70 tisíc domů. 

Vlna tsunami vrhla loď na pobřeží přímo do vesnice, posádka čeká na palubě na pokyny (zdroj: EBU)