Češi už na pomoc obětem zemětřesení v Indonésii poslali víc než 600 tisíc korun

Zemětřesení a tsunami v Indonésii už mají přes 1500 obětí (zdroj: ČT24)

Už přes 605 tisíc korun vybraly humanitární organizace v Česku na pomoc obyvatelům indonéského ostrova Sulawesi. Ostrov zasáhlo minulý pátek silné zemětřesení a následně i vlna tsunami a  sopečná erupce. Podle nové bilance si zemětřesení a tsunami vyžádalo už 1558 obětí.

Nezisková organizace ADRA vybrala od pondělí na pomoc pro Indonésii 343 tisíc korun. České televizi to potvrdil její mluvčí Jakub Charvát. „Jsme mile překvapeni, za posledních několik let to je nadprůměr. Během těch pár dnů to tam naskočilo docela rychle. A 100 tisíc jsme dostali od jednoho firemního dárce,“ řekl.  

Charita ČR už od dárců získala přes 262 tisíc korun. „Na závěry je brzy, ještě uvidíme, jak se to vyvine. Sbírku jsme vyhlásili teprve v pondělí odpoledne,“ dodává mluvčí Charity ČR Jan Oulík.

Humanitární pomoc půjde především na jídlo, pití a ubytování

Mluvčí organizace ADRA Jakub Charvát popsal, jakou pomoc obětem přírodní katastrofy poskytnou. „První humanitární pomoc půjde na to, aby ti lidé měli co pít a jíst, a aby měli kam složit hlavu. Ty věci kupujeme na místě a nevyhazujeme peníze za dopravu, a podpoříme tak tím i místní ekonomiku. Pošleme tam jenom finanční prostředky, aby byly co nejnižší náklady na dopravu,“ řekl.

Dalším krokem bude podle Charváta zajištění dalších potřeb, jako jsou například hygienické balíčky nebo základní školní pomůcky pro děti. „Budeme dávat nádobí, byť ti lidé nemají domov, ale budou potřebovat nádobí na vaření.“ 

Sbírka Charity ČR pravděpodobně potrvá až tři týdny. „Skončí tak během čtrnácti dnů až tří týdnů,“ uvedl Oulík. ADRA zatím časový limit sbírky nestanovila. „Necháme ji otevřenou podle zájmu, když uvidíme, že jsou lidé ochotni přispívat, tak to poběží. Ta podpora bude dlouho potřeba,“ doplnil Charvát.

Do veřejné sbírky se zapojila také nadace Diakonie, kterou zřizuje Českobratrská církev. „Okamžitě tam poputuje dvě stě tisíc korun z církevního fondu. A na našem sbírkovém účtu dosud evidujeme 20 tisíc korun. Počítáme však, že částka bude narůstat především v příštím týdnu,“ potvrdila ředitelka nadace Kristina Ambrožová. Další humanitární organizace jako Lékaři bez hranic a DORRA se zatím rozhodují, jak se zapojí.   

Kromě humanitárních organizací pošle do Indonésie peníze i stát. Podle kandidáta na post ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) půjde o částku deset milionů korun, uvedl po schůzce s premiérem Babišem.   

Počet obětí stoupl na 1558

Oficiální počet mrtvých po zemětřesení a následné přívalové vlně tsunami už se zvýšil na 1558. Z trosek a bahna ale ještě nebyla vyproštěna všechna těla, počet mrtvých tak bude dál stoupat.

OSN odhaduje, že humanitární podporu potřebuje na 200 tisíc lidí, organizace zatím uvolnila 15 milionů dolarů (přibližně 336 milionů korun). Podle indonéského ministerstva zdravotnictví je nyní prioritou letecká evakuace zraněných, zajištění pitné vody, generátorů a provizorních přístřešků. Zapotřebí jsou také potraviny, palivo a lékařská pomoc. Pomoc dosud nabídlo osmnáct zemí.

Humanitární pomoc ale do zasažených oblastí proudí jen pomalu a řada lidí začala v posledních dnech plenit obchody. Úřady lidem povolily brát z obchodů jen potraviny a další nezbytné věci. Majitelé obchodů budou později odškodněni. Kvůli rabování už policie zadržela 92 lidí. Z obchodů si odnesli například pneumatiky, dlaždičky nebo zemědělské nářadí.

Zemětřesení o síle 7,5 stupně vyvolalo minulý týden vlnu tsunami, která v některých lokalitách dosáhla šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije asi 380 tisíc lidí. Vážně zraněno bylo asi 2500 lidí, zemětřesení, tsunami a záplava bahna zničily přes 70 tisíc domů.