Kvůli hořící Indonésii se dusí jihovýchod Asie, některým zvířatům hrozí vyhynutí

Indonésie dál bojuje s rozsáhlými lesními požáry, které si v posledních dnech vyžádaly desítky obětí. Hustý kouř a popel dusí i velkou část jihovýchodní Asie. Ekologové se bojí o ohrožené druhy zvířat – sloni prý ztrácejí orientaci a míří do obydlených oblastí, kde jim hrozí smrt. Jakarta už požádala o zahraniční pomoc.

V Indonésii zuří přes 100 tisíc požárů. Podle klimatologa Ladislava Metelky jde o pravidelnou záležitost. „V tuhle dobu zhruba končí půlroční období sucha a mělo by začít období dešťů,“ uvedl meteorolog.

Víc než půl milionu lidí trápí dýchací potíže. Sousední Filipíny vyhlásily pohotovost v nemocnicích a zrušily nad oblastí letový provoz. Stejné kroky zvažují také Malajsie, Singapur a Thajsko.

Některé odhady říkají, že emise při vypalování lesů jsou srovnatelné s emisemi z celých Spojených států.
Ladislav Metelka
klimatolog

Oheň ničí pralesy i národní parky, přičemž ohrožuje už tak ohrožené druhy zvířat, mezi něž patří čtyři stovky posledních tygrů sumaterských, orangutan bornejský či nosorožec sumaterský, kterých zbývá jen kolem stovky, upozorňuje Deutsche Welle.

„Odlesňování je už tak velkou hrozbou pro tato zvířata. Současné požáry ale představují ještě větší riziko,“ podotkla Annisa Rahmawatiová z Greenpeace. Sloni podle ní začínají být kvůli kouři zmatení a putují do obytných oblastí, kde hrozí, že je lidé zabijí.

Ekologové ale zdůrazňují, že uhasit požár – obzvlášť pokud jde o rašeliniště – by nemělo být pro úřady prioritou, protože pod rašelinou může půda doutnat ještě dlouhé měsíce.

Klimatolog o požárech v Indonésii: Přednost před pralesy měly ekonomické zájmy (zdroj: ČT24)

Indonéský prezident: Pralesy nesmí dál ustupovat plantážím

Místo toho by se vláda měla zaměřit na to, aby zabránila vzniku dalších požárů tím, že bude vymáhat právo a nedovolí, aby docházelo k rozvoji v oblasti deštných pralesů a rašelinišť. Indonéský prezident Joko Widodo přitom již v souvislosti s vlnou požárů prohlásil, že považuje za nepřijatelné, aby deštné pralesy dál ustupovaly plantážím.

Ohně totiž úzce souvisí s kontroverzním pěstování palmy olejné. Velké koncerny mají povolení pěstovat ji v blízkosti pralesů, podněcováním lidí k zakládání požárů ale mohou získat další plochu. „V zemědělství vládne bezpráví. Lidé nečekali takové následky,“ říká Laurel Sutherlin z Rainforest Action Network.

Indonésie vytváří polovinu světové produkce palmového oleje, který se používá v potravinářství, ale také při výrobě kosmetiky nebo pracích prášků.