Radikální vegani útočí na obchody s masem a sýry ve Francii. Nevynechali ani McDonald's

Ve francouzském Lille zadrželi tento týden šestici „militantních veganů“ podezřelých z útoků na obchody s masem, sýry, ale i restaurace McDonald's. Informovala o tom televize BFM-TV. Výtržníci rozbíjeli výlohy obchodů, pokrývali je falešnou krví i hesly proti konzumaci živočišných výrobků. Řezníci už dříve žádali ochranu před radikálními vegany.

Policie zahájila vyšetřování po útoku z konce dubna na řeznictví „U Thierryho“. Pět podezřelých už bylo propuštěno, případně se tak brzy stane. Jednadvacetiletá žena ale bude muset v prosinci před soud. Prokuratura uvedla, že zadržení během výslechů využili práva nevypovídat.

Od května do začátku srpna se stalo v Lille terčem útoků osm obchodů s masem a rybami a dvě pobočky řetězce McDonald's, napsal deník Le Parisien. BFM-TV informovala také o prodejnách sýrů.

Desítky útoků jen za letošek

Provozovatelé specializovaných prodejen už dříve požádali o ochranu ministerstvo vnitra. Podle národní federace řeznictví a lahůdkářství CFBCT se tyto obchody letos staly v celé Francii terčem pěti desítek útoků.

Napětí na severu Francie je značné, upozorňuje BBC. V přístavním městě Calais bylo o víkendu ohroženo konání veganského festivalu poté, co místní farmáři a prodavači avizovali protest v podobě velkého grilování. Starosta města následně festival zrušil, ale soud po stížnosti pořadatelů rozhodnutí změnil a akce se nakonec obešla bez problémů.

Vegani se musí omezovat mnohem víc než vegetariáni

Vegani, kteří nejí žádné živočišné produkty, včetně mléčných výrobků, tvoří ve Francii nepatrný zlomek populace, píše BBC. Vegetariáni, kteří nekonzumují maso, podle průzkumu z roku 2016 představují jen tři procenta obyvatelstva.

Televize France24 nicméně uvádí, že prodej masa v „tradičně masožravé Francii“ klesá a hnutí za práva zvířat je stále aktivnější. I přesto francouzští zákonodárci nedávno zavrhli návrh na uzákonění nejméně jednoho vegetariánského jídla týdně ve školních jídelnách.