Pár z britského Amesbury otrávila stejná látka jako Skripala, potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní

Laboratorní testy mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) podle agentury Reuters potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu novičok. Toxické látce byli vystaveni pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která později zemřela.

Londýn krátce po otravě dvojice oznámil, že pár byl zasažen nervově paralytickou látkou typu novičok, kterou byl už v březnu otráven bývalý dvojitý ruský a britský tajný agent Sergej Skripal a jeho dcera v nedalekém Salisbury. Britská vláda pak požádala OPCW sídlící v nizozemském Haagu o nezávislou identifikaci jedu.

Organizace v úterý podle agentury AP potvrdila zjištění Británie, i když chemikálii přímo nejmenovala. Uvedla zároveň, že je to „stejná toxická látka, která byla nalezena v biologických vzorcích a ve vzorcích z okolního prostředí vztahujících se k otravě Sergeje Skripala“.

Myslel jsem, že přítelkyni dávám parfém, vzpomínal Rowley

Látka se nacházela v lahvičce připomínající parfém. Rowley si pamatuje, jak si v koupelně jeho přítelkyně stříkla domnělou voňavku na zápěstí a otřela si je o sebe. Během patnácti minut ji rozbolela hlava a chtěla po Rowleym prášky proti bolesti. Když se do koupelny vrátil, našel ji ležet oblečenou ve vaně a ve velmi špatném zdravotním stavu.

Rowley sám přišel do styku s novičokem, když se snažil na lahvičku, kterou našel, připevnit rozprašovač. Jakmile závěr utáhl, umyl si ruce. V rozhovoru si vybavil, že šlo o olejovitou tekutinu, která konzistencí ani vůní parfém nepřipomínala. Ovšem příliš pozornosti tomu nevěnoval.

Nádobku se zbývajícím jedem zřejmě odhodili vrazi Skripalových. Britské úřady ji ovšem ani po prohledání okolí útoku na bývalého dvojitého špiona nenašly.

V případě otravy Skripala a jeho dcery Londýn vinu připsal Moskvě, která ale jakýkoli podíl na otravě popřela. Kauza vyvolala diplomatickou krizi mezi Kremlem a Británií i dalšími zeměmi, provázenou recipročním vypovídáním diplomatů.