Britské partnery otrávil novičok. Jsou v kritickém stavu

Britské partnery otrávil novičok (zdroj: ČT24)

Britský pár, který je v kritickém stavu v nemocnici, byl vystaven působení jedu novičok, oznámil ve středu večer šéf protiteroristické policie. Jde o stejnou látku, kterou byl před čtyřmi měsíci otráven bývalý dvojí agent Sergej Skripal a jeho dcera. Britové byli nalezeni v bezvědomí v domě ve městě Amesbury, které leží nedaleko Salisbury. Právě v Salisbury byli otrávení Skripalovi  4. března nalezeni. Náměstek britské ministryně vnitra zároveň vyzval Rusko, aby poskytlo detailní informace k dřívějšímu útoku na Skripala.

Pětačtyřicetiletý muž a o rok mladší žena, podle přátel Charlie Rowley a Dawn Sturgessová, jsou nyní hospitalizováni ve stejné nemocnici v Salisbury jako tehdy Sergej Skripal a jeho dcera. Podle policie se nikdo další vykazující stejné symptomy zatím neobjevil. Policisté rovněž zatím nevědí o ničem, co by naznačovalo, že pár byl vystaven působení smrtícího jedu úmyslně. Policie prošetřuje, jak se dva lidé dostali do kontaktu s nervově paralytickou látkou.

Vyšetřovatelé prověřují i možnou souvislost s otravou Skripalových. Případ otravy dvou lidí nalezených v sobotu nedaleko anglického Salisbury převzala protiteroristická složka policie, před tím vzorky neznámé látky zkoumala vojenská laboratoř v Porton Downu. To samé pracoviště v březnu zjistilo, že jed, kterým byl přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera, je armádní látka typu novičok.

Náměstek britské ministryně vnitra pro bezpečnost Ben Wallace zároveň ve čtvrtek vyzval Rusko, aby poskytlo detailní informace k březnovému útoku nervově paralytickou látkou novičok na bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Učinil tak v rozhovoru se stanicí BBC.

Mezitím předseda branného výboru ruského parlamentu Vladimir Šamalov podle agentury RIA Novosti řekl, že Britové by měli při vyšetřování nového případu otravy nervově paralytickou látkou požádat o pomoc ruské odborníky.

„Ruský stát by tuto špatnost mohl napravit, mohli by nám říci, co se stalo, co udělali, a zaplnit některé významné mezery, které se nyní snažíme vyjasnit,“ řekl Wallace. „Oni (Rusové) jsou ti, kdo mohou doplnit klíčová vodítka k tomu, aby lidé byli v bezpečí,“ dodal.

Ve čtvrtek se bude wiltshireským případem zabývat vládní krizová komise v čele s ministrem vnitra Sajidem Javidem.

Kvůli případu policie vyhlásila mimořádnou událost a kolem měst Salisbury a Amesbury, kde se dvojice pohybovala, preventivně uzavřela několik míst.

Policie zatím nepotvrdila, že by šlo o vraždu. „V této fázi zatím není jasné, zda byl spáchán zločin. Zůstávají v kritickém stavu. Původně jsme se domnívali, že onemocněli po požití drog,“ shrnul poznatky vyšetřovatelů Paul Mills, zástupce policejního velitele v hrabství Wiltshire.

Publicista Jan Jůn: Policie ani čtyři dny po nálezu obou lidí neposkytla bližší informace (zdroj: ČT24)

Dvojici hospitalizovaných identifikovali jejich přátelé jako Dawn Sturgessovou a Charlieho Rowleyho. Oba jsou nezaměstnaní, žijí spolu několik měsíců. O dvojici se uvádí, že příležitostně užívá drogy. Zatím není nic známo o tom, že by měla nějakou spojitost s Ruskem či tajnými službami.

Mluvčí premiérky Theresy Mayové řekl, že případ je sledován s nejvyšší vážností, sešel se kvůli němu vládní výbor pro krizovou reakci. „Ministři a premiérka jsou pravidelně informováni,“ upozornil mluvčí.

Záchranáři našli dvojici v bezvědomí v sobotu

Záchranáři našli pětačtyřicetiletého muže a o rok mladší ženu v bezvědomí v sobotu večer. Původně se předpokládalo, že jejich stav je výsledkem užití kontaminované dávky heroinu či kokainu. To se ale nepotvrdilo.

Dvojice je nyní v kritickém stavu v nemocnici v Salisbury a lékaři vzhledem k možnému vystavení neznámé látce nasadili příslušnou medikaci. Nemocnice je i přes mimořádnou událost nadále otevřená pro veřejnost.

Podle zdravotnické služby nepředstavuje zatím případ „významné zdravotní riziko pro širokou veřejnost“. Toto stanovisko bude „průběžně přehodnocováno v závislosti na dostupných informacích“, dodal nicméně její mluvčí.

Později ale policie kvůli vyšetřování uzavřela několik lokalit, kde se přiotrávený pár pohyboval: jednak dům v ulici Muggleton, drogerii v centru Amesbury, stejně jako baptistické centrum s kostelem ve stejné obci, kde se oběti zúčastnily místní slavnosti. Na té byly zhruba dvě stovky lidí, z nichž nikdo následně nehlásil podobné zdravotní potíže. Uzavřen byla také park královny Alžběty v nedalekém Salisbury. Úřady se snaží rovněž uklidnit turisty, kteří do města jezdí navštívit mýty opředený Stonehenge.

Salisbury se letos v březnu stalo dějištěm otravy bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Britská vláda tvrdí, že otravnou látkou byl novičok vyráběný v někdejším Sovětském svazu, a obvinila z útoku Moskvu. Ta odpovědnost odmítla. 

Premiérka Mayová na jaře obvinila Rusko z toho, že otravou novičokem vystavila nejen Skripalovy, ale ohroženi byli i další britští občané. Podle britských médií teď vyšetřovatelé pracují i s možností, že se tato hrozba naplnila a otravu způsobil zbytek bojové látky, který chemici přehlédli.