Ukrajina slaví 27 let nezávislosti. „Neodvratně směřujeme do EU a NATO,“ oznámil Porošenko

Ukrajina si připomíná 27 let nezávislosti. Prezident Petro Porošenko na vojenské přehlídce v Kyjevě řekl, že chce přímo v ústavě zakotvit odhodlání státu ke vstupu do Severoatlantické aliance a Evropské unie. „Kompas našeho státu neochvějně míří na Západ,“ uvedl. Na návštěvě Kyjeva je během oslav i poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton. Podle něj Ukrajina udělala pokrok do NATO, ale více práce je před ní. Přehlídky se účastnili i čeští vojáci.

„Nezapomeneme na hrdiny padlé v boji proti ruské agresi. A neodpustíme,“ prohlásil Porošenko na vojenské přehlídce, při které centrem Kyjeva pochodovalo na 4500 vojáků s 250 kusy techniky. Ohlásil také, že parlamentu, který se sejde 4. září, předloží návrh zakotvit v ústavě směřování země do Severoatlantické aliance a Evropské unie.

„Bez nezávislé a evropské Ukrajiny by míru v Evropě bylo méně. Válka proti Ukrajině je součástí plánu Kremlu rozvrátit Evropskou unii a NATO, kam neodvratně směřujeme. Ukrajinská armáda, jedna z nejsilnějších v regionu, nepochybně posílí východní křídlo NATO,“ prohlásil ukrajinský prezident. Hranice civilizované Evropy podle něj vede na severu a východě Ukrajiny.

Kritizoval také pravoslavnou církev, která je podle něj podřízena Moskvě a schvaluje „hybridní válku, kterou proti Ukrajině vede Rusko Vladimira Putina“. Moskva stále popírá, že by se zapojila do konfliktu na východě Ukrajiny, který si od jara 2014 vyžádal více než 10 tisíc obětí. 

Bolton: Ukrajina musí na členství v NATO ještě zapracovat

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton v Kyjevě prohlásil, že Ukrajina pokročila na cestě vedoucí do Severoatlantické aliance, ale ještě více práce má stále před sebou.

Proti rozšíření NATO se tvrdě staví Rusko, které v roce 2014 po prozápadní revoluci v Kyjevě anektovalo poloostrov Krym, poznamenala agentura Reuters.

Bolton zdůraznil, že americké sankce proti Rusku zůstanou v platnosti, dokud Rusko nezmění své chování. Je totiž nezbytné vyřešit ukrajinskou krizi, uvedl a dodal, že by bylo nebezpečné zachovat nynější situaci s anektovaným Krymem a východem Ukrajiny, kde Moskva podpořila separatisty v konfliktu s Kyjevem.

Porošenko poděkoval americkému představiteli za sankce, které jsou podle něj účinné a nutí Rusko platit za porušování mezinárodního práva. Také Rusko podle něj motivují, aby se vrátilo do civilizované společnosti, stáhlo své vojáky z Krymu a z Donbasu na východě Ukrajiny, přestalo používat chemické zbraně a začalo vést civilizovanou politiku. „Moskvu nezastaví ani fotbalové šampionáty, ani svatební tance, ani dárky v podobě plynovodů, ale jedině společný a silný postoj civilizovaného světa,“ prohlásil ukrajinský prezident.

„Prezident (Donald) Trump zdůraznil solidaritu a naši podporu nezávislé Ukrajině,“ ujistil Bolton podle ukrajinských médií. USA neuznávají nezákonnou anexi Krymu, připomněl a ujistil, že tento postoj zazněl i během Trumpovy červencové schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách.

27 let nezávislosti Ukrajiny: vojenská přehlídka v Kyjevě (zdroj: EBU)

Armáda předvedla nové americké protitankové rakety

Slavnostní vojenskou přehlídku zahájili veteráni bojů s proruskými separatisty na východě země. Po letech ji provázela i letecká část.

Armáda se pochlubila novými zbraněmi, mezi kterými byly americké protitankové rakety Javelin, kolové houfnice Bohdana splňující parametry NATO, taktické rakety Hrom-2 či modernizovaný tank T-84 Jatagan s dělem umožňujícím použití munice NATO. Centrem Kyjeva poprvé pochodovaly ženské útvary – kadetek a spojařek.

Vojáky na přehlídku vyslalo, stejně jako další země NATO, i Česko. Kyjevem tak pochodovala za českou vlajkou jednotka čestné stráže, řekla mluvčí českého generálního štábu Vlastimila Cyprisová. Akce se také zúčastnil český vojenský přidělenec na Ukrajině, dodala.

Vojenská přehlídka v Kyjevě
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Stará sovětská technika a atrapy, zní ruské komentáře

„Sláva Ukrajině, hrdinům sláva!“ zvolal moderátor ukrajinské televize nový armádní pozdrav, který vystřídal pozdrav „Nazdar, soudruzi“ ze sovětských dob. Ruská média zdůrazňují, že nový pozdrav používali ukrajinští nacionalisté, bojující za války po boku nacistického Německa.

„Kouřící tanky a revizor z USA,“ napsal ruský list Gazeta.ru v narážce na poruchu tanku Jatagan během nácviku přehlídky a na přítomnost poradce amerického prezidenta Johna Boltona mezi zahraničními hosty v Kyjevě.

Expert ruské agentury RIA Novosti upozornil, že Ukrajina v zásadě předvádí starou sovětskou techniku a „atrapy“ nových zbraní, jejichž vývoj ještě nemohla dokončit. „Vojenský a politický účinek takové přehlídky je absolutně nulový. Technika vyráběná před 30 lety nemůže nikoho překvapit,“ prohlásil Igor Korotčenko.

Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií FSV UK: Ukrajina 27 let nezávislosti promrhala (zdroj: ČT24)

Ukrajina 27 let nezávislosti promrhala, říká politolog

Podle odborníka Karla Svobody z Institutu mezinárodních studií FSV UK panovalo před vyhlášením nezávislosti země poměrně silné protisovětské hnutí na západní Ukrajině. „Východní Ukrajina, tam to bylo o něco slabší, ale nemůžeme říct, že by se Donbas stoprocentně odmítal zbavit SSSR,“ říká Svoboda. 

Ukrajina ale podle něj 27 let nezávislosti z velké části promrhala, protože byla ovládaná oligarchickými skupinami. Situace byla prakticky stejná po celou dobu, bez ohledu na to, kdo byl právě hlavou státu. „Dnes je snaha ty struktury zrušit, nebo omezit,“ podotkl.

Jan Štír z Institutu mezinárodních studií k výročí nezávislosti Ukrajiny (zdroj: ČT24)