Požáry sežehly Kalifornii i Středomoří. Zkáza u Atén byla nejhorší v Evropě od roku 1900

Rozsáhlé požáry u řecké metropole mají už 91 obětí a dalších 25 lidí se stále pohřešuje. Podle Centra pro evidenci katastrof šlo co do počtu obětí o nejtragičtější lesní požár v Evropě od roku 1900. Obyvatelé zasažené oblasti si v neděli připomněli oběti při smutečním obřadu v kostele v letovisku Mati. S plameny teď bojuje hlavně Kalifornie, kde živel zabil osm lidí.

V řecké obci Mati zemřelo kvůli rychle se šířícím plamenům nejvíce lidí. Někteří uhořeli, další se utopili, když se pokoušeli požáru uniknout v moři. Řecká vláda čelí ostré kritice obyvatel postižených oblastí, že na katastrofu reagovala pomalu, neměla připravený evakuační plán a nechala je napospas plamenům.

Události: V Kalifornii s požáry bojují už déle než týden tisíce hasičů (zdroj: ČT24)

Úřady však počínání záchranných složek brání, podle nich se situace vyvíjela překotně a oheň postupoval vzhledem k silnému větru velmi rychle, což v některých případech včasný zákrok znemožnilo.

Podle řeckého deníku Kathimerini byla příčinou požáru zřejmě nedbalost. List se odkazuje na výsledky vyšetřování speciální hasičské jednotky pro zjišťování příčin požárů (DAEE). Vyšetřovatelé prý znají i konkrétního viníka, který neuhlídal oheň v pohoří Pendeli a ten se pak rychle rozšířil až k pobřežním letoviskům na východním pobřeží Attiky.

Mati navštívil v pondělí premiér Alexis Tsipras. Podle prohlášení jeho úřadu strávil v zasažené oblasti asi hodinu, během níž se setkal s místními lidmi, hasiči a představiteli policie. „Dnes jsem navštívil místo tragédie. Cítím obrovský smutek, ale také obrovskou úctu k lidem, kteří se pustili do nerovné bitvy s plameny,“ napsal předseda řecké vlády na Twitteru.

Opoziční média premiéra kritizovala, že o své cestě do Mati předem neinformoval a vzal s sebou pouze kameramana státní televize. Podle opozice se tím chtěl vyhnout otevřeným protestům místních obyvatel. Opoziční strana Nová demokracie zdůraznila, že premiér se měl do oblasti katastrofy vydat již minulý týden, a vyzvala odpovědné představitele k rezignaci.

Spolupracovník ČT Kulidakis: Požár zabil tolik lidí i proto, že řada budov stála v zakázaných zónách (zdroj: ČT24)

Tsipras přijal minulý týden za katastrofu plnou politickou odpovědnost a slíbil řadu opatření, která by propříště měla podobné tragédii zabránit. Patří mezi ně například tvrdý postup proti nelegální výstavbě domů mezi zalesněnými oblastmi, která podle úřadů přispěla k šíření požáru.

Situace v Kalifornii stále není v režii hasičů

S požáry se potýká i severoamerický kontinent. Podle odhadu hasičů hoří jen v Kalifornii zhruba tři stovky požárů, s nimiž bojuje na dvanáct tisíc požárníků. Evakuováno bylo dosud asi padesát tisíc lidí.

Plameny stále nejsou pod kontrolou v severní Kalifornii u města Redding. Situaci zhoršuje počasí – teploty se blíží k čtyřiceti stupňům, je sucho a fouká nárazový vítr. „Žiju tu celý život a nikdy jsem tady neviděl oheň, který by měl takovou ničivou sílu. Řeknu vám, že vaši hasiči odvádí neuvěřitelnou práci v boji s tímto požárem,“ podotkl člen zastupitelstva okresu Shasta Leonard Moty.

Během jediného týdne shořelo přes 360 kilometrů čtverečních vyprahlé vegetace a na plameny zatím nestačí ani tři a půl tisíce hasičů, kteří mají pod kontrolou jen mizivou část požáru. I tak jde ale o pokrok. „Dnes jsme mnohem optimističtější. Začínáme mít nad ohněm trochu převahu, zatímco doteď jsme byli spíš v defenzivním módu,“ uvedl velitel operace CalFire Bret Gouvea.

V Kalifornii zuří stovky požárů, počet obětí v Řecku roste (zdroj: ČT24)

Požár nadále zuří také u Yosemitského národního parku ve střední části Kalifornie a v horách východně od Los Angeles nedaleko Palm Springs. V těchto oblastech shořelo už nejméně 260 kilometrů čtverečních porostů.

Požár v Yosemitech
Zdroj: Courtesy Yosemite Fire and Aviation/USDA/US Forest Service/Reuters

Yosemitský park zůstane kvůli ohni uzavřen ještě nejméně do pátku. V neděli zemřel při boji s požárem poblíž Yosemitského parku třiatřicetiletý hasič, oznámily místní úřady. Americký prezident Donald Trump už vyhlásil pro stát Kalifornie stav nouze, což umožní úřadům postižených oblastí žádat o federální pomoc.