Smrtící požár u Atén zřejmě založil žhář, severní předměstí metropole teď čelí bleskovým záplavám

Spolupracovník ČT Kulidakis: Verze se žhářem je podle úřadů nejpravděpodobnější (zdroj: ČT24)

Řecká vláda má vážné podezření, že ničivý požár, který v oblasti východně od Atén usmrtil tento týden nejméně 87 lidí, byl založen úmyslně. Uvedl to ministr pro veřejný pořádek a ochranu občana Nikos Toskas. V místech, kde hořelo, navíc poté přišly bleskové povodně. Řecký premiér Alexis Tsipras na sebe vzal „politickou odpovědnost za tragédii“ požárů. Učinil tak v projevu ve vládě, který v přímém přenosu vysílala média.

Premiér podle AFP uvedl, že svolal zasedání kabinetu, neboť chce „před řeckým lidem plně převzít politickou odpovědnost za tuto tragédii“. „Myslím, že je to pro premiéra a pro vládu samozřejmé,“ dodal Tsipras.

Ministr Toskas už předtím potvrdil množící se podezření, že požáry mohly být založeny úmyslně. „Závažné informace nás vedly k tomu, abychom zahájili vyšetřování“ případného trestného činu, který mohl stát za pondělním požárem, jenž zdevastoval pobřežní oblast kolem obce Mati východně od Atén, prohlásil Toskas.

Úřady podle Toskase rovněž prověřují, zda další požár, který se rozhořel v pondělí o několik hodin dříve poblíž města Kineta západně od řecké metropole, nebyl také založen záměrně.

„Existují jistá svědectví, ale v tuto chvíli nemohu říct víc,“ dodal Toskas na tiskové konferenci v Aténách, které se zúčastnil také vládní mluvčí Dimitris Tzanakopulos a šéfové hasičů a policie.

Zmínění představitelé s poukazem na satelitní mapy uvedli, že ve stejnou dobu vzniklo v pondělí v oblasti Attiky – která zahrnuje i Atény – třináct různých požárů.   

Řecká vláda čelí ostré kritice obyvatel postižených oblastí, že na katastrofu reagovala pomalu, neměla připravený evakuační plán a nechala je napospas plamenům.

Mluvčí řeckého kabinetu Tzanakopulos na stížnosti reagoval s tím, že evakuace Mati nebyla možná vzhledem k závratné rychlosti, kterou se oheň šířil. Připomněl přitom, že vítr v tu dobu dosahoval rychlosti 120 kilometrů v hodině.

Bilance katastrofy vzrostla ve čtvrtek po nalezení dalších těl a úmrtí dalších popálených v kritickém stavu na 87 mrtvých, mnohé z nich plameny uvěznily v autech. Dalších téměř dvě stovky lidí utrpělo zranění a desítky z nich zůstávají stále hospitalizovány. Kolem 25 osob se ještě pohřešuje.

Materiální škody dosáhnou astronomické výše, poničeno bylo přes 500 domů a spáleno několik stovek aut.

Po plamenech přišly bleskové povodně

Požáry jen po třech dnech vystřídaly na severním předměstí Atén bleskové povodně. Velká voda přitekla a nadělala škody v oblastech Maroussi, Vrilissia, Melissia a Kifissia. 

Hasiči podle Washington Post ve čtvrtek mířili do čtvrti Maroussi na parkoviště, aby zjistili, zda nejsou někteří lidé uvězněni v autech, která se nahromadila v náhle vytvořeném bahnitém jezeře. Úřady naléhaly na řidiče, aby se této oblasti vyhnuli.