Požár východně od Atén má přes osmdesát obětí. Hasičům se daří s plameny bojovat

Počet obětí požáru východně od Atén stoupl na 81. Zraněno bylo nejméně 187 lidí, z toho přes 20 dětí. Není jasné, kolik osob se pohřešuje. Oheň východně od Atén hasiči dostali pod kontrolu ve středu dopoledne. Situace už je podle zpravodajky ČT Dany Zlatohlávkové dobrá i na západ od hlavního města. Současné řecké požáry jsou třetí nejtragičtější v Evropě za 25 let. V zemi platí třídenní státní smutek, během kterého jsou vlajky na institucích spuštěny na půl žerdi.

Řecká média uvádějí, že pohřešovaných by mohlo být přibližně sto, v jejich evidenci ale panuje chaos. „Neexistuje jednotný katalog pohřešovaných, někteří jsou zapsaní u hasičů, někteří u policie,“ vysvětlila publicistka Sona Dorňáková-Stamu.

Pokud jde o oběti, starosta přístavu Rafina východně od Atén uvedl, že jejich počet bude zřejmě ještě stoupat a mohl by přesáhnout stovku. „Velká část té oblasti lehla popelem, městečko Mati vypadá jako Pompeje, téměř všechno je tam sežehlé ohněm, shořelo tam přes 80 procent budov,“ dodala Dorňáková-Stamu s tím, že hasiči trosky pořád prohledávají.

Události: Do hašení požárů v Řecku se zapojili i dobrovolníci (zdroj: ČT24)

Lidé nebudou muset platit daň z nemovitosti, uvedla vláda

Uvnitř vyhořelých budov postupně nacházejí další oběti. Jde většinou o lidi důchodového věku, kteří neuposlechli výzev k včasné evakuaci. Stovky poškozených domů označují přivolaní statici jako dočasně či trvale nebezpečné pro obývání. Řecká vláda již přichystala pro místní obyvatele sérii úlev. Kromě finančních kompenzací pro postižené jim například pro letošek zrušila povinnost platit daň z nemovitosti.

Někteří lidé, kteří se při požáru oddělili od své rodiny, hledají nyní své blízké prostřednictvím sociálních médií a televize. Agentura AP jako příklad uvádí otce, jenž po dni marného pátrání zahlédl v televizním vysílání své dvě dcery, dvojčata, která se ztratila spolu s prarodiči. Prostřednictvím televizních kanálů Skai a Alpha později požádal, ať se na něj obrátí ten, kdo o dívkách něco ví.

Publicistka Dorňáková-Stamu: Úřady podle kritiků zaspaly při organizaci hašení i evakuci (zdroj: ČT24)

Objevují se také názory, že úřady pochybily. „Odborníci se shodují, že ve chvíli, kdy hořelo v pohoří nad pobřežím a vítr foukal směrem k pobřeží, měly úřady rozhodnout o preventivní evakuaci oblasti, k čemuž nedošlo,“ dodala publicistka.

Na pobřeží východně od Atén prchali lidé před ohněm často na pláže a skalnaté pobřeží. Odtud je zachraňovali na svých lodích rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté s nafukovacími čluny.

„Včera to tu bylo příšerné. Všude bylo plno kouře a popela. Museli jsme utéci z hotelu. Běželi jsme po pláži, dokud nás oheň nezastavil. Museli jsme jít do vody a potopit se, aby nám nezačaly hořet vlasy. Pak jsme několik hodin čekali na záchranu,“ uvedl finský turista Jaakob Makinen. V oblasti na východ od Atén shořelo 2100 hektarů půdy a 1500 domů.

Plameny se hasičům podařilo zvládnout i západně od Atén

„Komplikovaná situace pokračuje na Korintské šíji, kolem letoviska Kinéta padesát kilometrů západně od Atén. Tam je stále velké ohnisko a hasiči se snaží s ním bojovat. Oheň je prozatím v horských oblastech, nejsou tedy zasaženy obytné zóny, ale přesto už museli být někteří lidé evakuováni,“ uvedl během dne spolupracovník ČT Thomas Kulidakis. Jak ale večer doplnila zpravodajka ČT Zlatohlávková, situace je už i tam pod kontrolou. 

Podle Kulidakise hasičům přálo počasí, protože foukal pouze mírný vítr. Teploty jsou ale stále velmi vysoké, už dopoledne bylo přes 30 stupňů. Podle Zlatohlávkové východně od Atén několikrát pršelo a jsou hlášeny bouřky, které ale záchranné práce mohou komplikovat.

Itálie, Španělsko a Rumunsko poslaly letadla

Na pomoc vyslalo několik zemí do Řecka zejména cisternová letadla či vrtulníky. Jde o Itálii, Španělsko a Rumunsko, Kypr poslal 60 hasičů.

Mezi mrtvými jsou podle dostupných informací dva Poláci, matka se synem. Zranění utrpěli mimo jiné Albánec, Bulhar, Brit a Ir. Řecké úřady nepotvrdily, že by mezi oběťmi či hospitalizovanými v důsledku požárů byli i čeští občané.

Dva požáry na východ a západ od hlavního města vypukly v pondělí v rozmezí několika hodin. Posléze je rozšířil prudký vítr. Rychlost, s jakou se požár na severovýchod od metropole rozšířil, mnohé překvapila a patrně přispěla k vysokému počtu obětí.