Požáry v Řecku už mají sedm desítek obětí. Tsipras vyhlásil třídenní smutek

Při lesních požárech, které v pondělí vypukly v okolí Atén, zemřelo nejméně 74 lidí, další stovka osob je nezvěstných. Největší počet mrtvých záchranáři našli v obci Mati východně od Atén a u města Rafina. Zraněných je 187 lidí včetně dvou desítek dětí. Podle velvyslance ČR Jana Bondyho hasiči dohašují poslední zbytky požárů, škody ale podle něj budou „velké“.  Řecký premiér Alexis Tsipras vyhlásil za desítky obětí třídenní národní smutek.

„Obdrželi jsme informaci, že vznikají i nová ohniska. Jedno se nachází na východním předměstí (Atén) a zároveň taky v turistické oblasti Kineta. Místní požárníci se snaží udržet ohniska pod kontrolou, nejvíc teď bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet počasí,“ prohlásil večer spolupracovník ČT Thomas Kulidakis.  

Česká konzulka v Aténách Světoslava Danešová s odvoláním na informace od krizové skupiny řeckého ministerstva zahraničí sdělila, že při předchozí vlně požárů byli zraněni čtyři cizinci: Albánec, Bulhar, Brit a Ir. Podle agentury PAP jsou mezi mrtvými dva Poláci, matka se synem. 

To, že bylo tolik obětí, zapříčinil nejvíc silný vítr. Oheň proto postupoval velmi rychle. Já sám jsem toho byl svědkem, protože i já jsem musel opustit dům, ve kterém žiji. Během několika desítek minut oheň přeskočil přes čtyřproudou asfaltovou silnici.
Thomas Kulidakis
spolupracovník ČT

„Země dnes zakouší nepopsatelnou tragédii,“ řekl Tsipras v televizi, jejímž prostřednictvím se obrátil na Řeky. „Vyhlašujeme třídenní národní smutek na paměť těch, kteří zemřeli,“ dodal. Předtím vyjádřil podezření, že požáry někdo založil úmyslně. Do Atén povolal hasiče z jiných řeckých regionů, kterým při hasicích pracích asistovala i armáda. Řecko zároveň o pomoc požádalo i další země EU.

Události: Řecko zasáhly nejhorší požáry za deset let (zdroj: ČT24)

Kypr, Španělsko či Rusko nabídly pomoc

Z Kypru do Řecka odletěla šedesátka hasičů. Španělsko dodá dvě protipožární letadla. Ruský prezident Vladimir Putin podle Kremlu v telegramu do Řecka vyjádřil soustrast s oběťmi lesních požárů a nabídl pomoc při překonání následků pohromy.

Putinova nabídka následovala necelý týden po roztržce mezi Moskvou a Aténami kvůli vyhoštění dvou ruských diplomatů. Kvůli požárům v Řecku, Švédsku a Lotyšsku zkoušku podstupuje v rámci Evropské unie mechanismus civilní ochrany.

Speciální vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)

V okolí řecké metropole v pondělí vypukly tři velké požáry, kvůli kterým musely být evakuovány stovky lidí. Dva z nich mají kromě obětí na životech na svědomí i desítky zničených domů.

Ve městě Mati, oblíbeném letovisku Řeků, které sousedí s Rafinou, byl nalezen největší počet obětí. „Mati už neexistuje,“ konstatoval starosta města Rafina Evangelos Burnus. Uvedl, že oheň tam zničil více než tisíc domů a 300 vozů. Záchranáři tam také našli skupinku 26 uhořelých osob, patrně rodin, které se v poli jen 30 metrů od moře ve skupinkách objímaly. Bylo mezi nimi i několik dětí. 

Před ohněm lidé často prchali na pláže a skalnaté pobřeží. Odtud je zachraňovali na svých loďkách rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté na gumových člunech, popsala dramatickou situaci DPA. Přes moře se podle ní z postižených oblastí podařilo evakuovat nejméně 700 lidí. „Plameny nás pronásledovaly celou cestu až do vody. Spálily nám záda, tak jsme se ponořili. Připomnělo mi to výbuch sopky Vesuv v Pompejích,“ uvedl jeden ze zachráněných obyvatel vesnice Mati Kostas Laganos.

Šíření ohně pomáhají i místní rostliny

V Řecku v současnosti panují teploty kolem 40 stupňů Celsia. Od června je podle meteorologa ČT Jana Šrámka země navíc téměř bez deště. „V nejpostiženějších místech Řecka nepršelo už čtyři týdny, nebo tam maximálně spadlo pár kapek,“ uvedl Šrámek. V postižené oblasti navíc vál silný vítr, který se ale přes noc uklidnil. Oheň se tak na mnoha místech podařilo dostat pod kontrolu.

„Velkou roli v šíření ohně hraje podnebí i rostliny, které obsahují poměrně velké množství olejovitých tekutin a to podporuje hoření,“ uvedl Martin Legner z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje s tím, že podle něj situaci komplikuje i problém s dodávkami vody na požářiště.

Řecké úřady dosud nepotvrdily, že by mezi hospitalizovanými v důsledku požárů byli i čeští občané, sdělila Danešová s odvoláním na informace od krizové skupiny řeckého ministerstva zahraničí. Vliv požárů je podle ní patrný i v hlavním městě. „Není tu azurové nebe, ale bílošedivé,“ uvedla v telefonátu.

Situaci českých turistů v Řecku monitoruje Asociace cestovních kanceláří ČR, řekl její místopředseda Jan Papež. „Zatím to vypadá na to, že by se to díky větru nemuselo dotknout žádné lokality, ve které čeští turisté jsou. Ale to může mít vývoj,“ dodal.

Čeští turisté se ocitli bez vody a elektřiny

Požáry zkomplikovaly dovolenou 80 až 90 českým turistům, kteří bydlí v oblasti Attiky v hotelu Kinetta Beach. Marketingový ředitel cestovní kanceláře CK Exim tours Stanislav Zíma řekl, že hotelu v pondělí večer vypadla elektřina a nepodařilo se spustit náhradní zdroj. Problémy s dodávkami by měly být podle Zímy vyřešeny v úterý dopoledne.

Podle Čechů na místě po výpadku elektřiny a vody vypukla panika. Vedení je prý nechalo bez informací. I teď prý elektřina a internet fungují jen sporadicky. „Hned vedle nás hořelo. Bylo to šílené. Měli jsme tady jen nouzové jídlo… Museli jsme být všichni na recepci s mokrýma hadrama na puse,“ podotkla turistka Hana Fajmanová.

CK Exim tours má momentálně v Řecku šest tisíc českých klientů. Někteří jsou na Krétě, kde rovněž hoří. „V podstatě to je takový nízký požár, který jde po zemi a kouří to, jak hoří tráva,“ uvedl Zima.

Turisté do cestovních kanceláří volají a ptají se, zda mohou do Řecka bezpečně odcestovat.„Spíš se ptají, jak daleko je ohnisko požáru od jejich místa dovolené. Jsem přesvědčený, že cestování do Řecka je naprosto bezpečné,“ zdůraznil Papež.

Několik tisíc Čechů má v Řecku i cestovní kancelář Alexandria. „Naši nejbližší zákazníci jsou v oblasti vzdálené nějakých 70 až 80 kilometrů vzdušnou čarou přes moře k nejbližším požárům,“ uklidňuje marketingový ředitel Petr Šatný. Stornovat zájezd zatím nikdo nechtěl. Podle odhadu Asociace cestovních kanceláří je nyní v Řecku celkem až 50 tisíc Čechů.

Požáry v Evropě k 24. červenci 2018
Zdroj: Effis
Požáry v Evropě za rok 2018
Zdroj: Effis