Švédská aktivistka se v letadle odmítala posadit a přerušila deportaci Afghánce. Úřady ho ale stejně vrátí

Švédská studentka pozdržela přímo na palubě letadla deportaci neúspěšného žadatele o azyl. Žena si koupila letenku na stejnou linku, kterou měl být deportován 52letý Afghánec, a před odletem se odmítala posadit. Chtěla tak zabránit tomu, aby byl žadatel o azyl vyhoštěn zpět do své rodné země. Svůj protest celou dobu vysílala přes sociální sítě. Muž nakonec letadlo mohl opustit, do Afghánistánu bude ale podle švédských médií stejně převezen.

Studentská aktivistka Elin Erssonová z univerzity v Göteborgu způsobila rozruch na sociálních sítích, když v pondělí zveřejnila videonahrávku, na níž protestuje proti deportaci afghánského migranta.  Mladá Švédka se v letadle, které mířilo do Istanbulu, odkud měl být muž deportován do vlasti, odmítla posadit a hlasitě protestovala proti odletu.

U některých pasažérů se setkala s pochopením, další se jí pokoušeli vzít mobilní telefon a akci překazit. Palubní personál proti dívce odmítl zasáhnout a nakonec jí i neúspěšnému žadateli o azyl umožnil stroj opustit za potlesku spolucestujících.

„Dělám, co mohu, abych zachránila lidský život. Dokud nějaký člověk v letadle stojí, pilot nemůže odstartovat,“ vysvětluje ve videu Erssonová. Muži podle ní v Afghánistánu hrozí smrt. „Chci, aby (ten muž) vystoupil z letadla, protože nebude v Afghánistánu v bezpečí. Snažím se změnit pravidla své země, s nimiž nesouhlasím. Není správné posílat lidi do pekla.“

Nahrávka má již téměř dva miliony zhlédnutí a na sociálních sítích strhla vlnu pozitivních reakcí, napsal server BBC.

Muž do Afghánistánu nejspíš odletí, Erssonové hrozí trest

Některá média ale upozorňují, že studentka protestovala zbytečně. Švédská migrační politika, s níž aktivistka nesouhlasí, posuzuje žádosti Afghánců o azyl mimo jiné podle oblasti, v níž žijí.

Muž, jehož vyhoštění dívka pozastavila, pocházel z místa, které úřady vyhodnotily jako bezpečné. Pravděpodobně tak bude deportován v nejbližších dnech. Erssonové navíc může hrozit právní postih za neuposlechnutí příkazu pilota.

Švédská vláda zpřísnila opatření poté, co v roce 2015 přijala více než 163 tisíc azylantů. Situaci tehdy označila za neudržitelnou. Migrace ale zůstává ve skandinávské zemi stále kontroverzním tématem. V nadcházejících parlamentních volbách je jedním z favoritů pravicově populistická strana Švédských demokratů, která se zasazuje o striktní opatření proti migrantům.