Policisté, kteří zveřejnili video se zásahem Macronova poradce proti demonstrantům, skončili ve vazbě

Tři francouzští policisté skončili ve vazbě kvůli zveřejnění videa, na němž poradce prezidenta Alexandre Benalla zasahuje proti demonstrantům. Podle pařížského soudu porušili profesionální tajemství. V pondělí bude kvůli Benallově případu vypovídat před právním výborem parlamentu ministr vnitra Gérard Collomb.

Benalla měl během prezidentské kampaně na starosti bezpečnost současné hlavy státu. Macronův poradce je ve vazbě od pátku, policie už prohledala jeho bydliště. Záběry, kvůli nimž se ocitli ve vazbě tři policisté, usvědčují poradce z bití účastníka prvomájové demonstrace.

Policejní prefektura dospěla k závěru, že videozáznamy byly „večer 18. července neoprávněně poskytnuty třetí straně“. Právě toho dne přitom o aféře jako první informoval list Le Monde.

Vláda chtěla Benallův výstřelek utajit, tvrdí opozice

Opozice si myslí, že exekutiva o Benallově chování věděla, ale snažila se věc utajit. Colomb chování trojice policistů ostře odsoudil. Kauzu bude muset vysvětlovat v pondělí dopoledne výboru Národního shromáždění, v úterý odpoledne ho chtějí vyslechnout také senátoři.

Macron nejprve svému poradci pozastavil výkon funkce, ale podle pátečního oznámení Elysejského paláce se ho nakonec rozhodl propustit.

Benalla byl přizván k policejním složkám ke květnové demonstraci jako pozorovatel, dle kamerových snímků se ale zapojil do zásahu. Z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku a přispěl i ke snaze policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Tomu podle záběrů uštědřil několik ran.