Zánik komety ISON je definitivní. Nekrolog jí napsali astronomové z NASA

Paříž - Kometa ISON nepřežila listopadový let kolem Slunce. Zprvu se zdálo, že let překonala, i když s těžkými ztrátami, ale astronomové z agentury NASA jsou si nyní jistí zánikem tohoto prastarého vesmírného tělesa, které vzbuzovalo ohromnou zvědavost vědců. „Kometa ISON žila dynamickým a nepředvídatelným životem. Bohužel ale 28. listopadu 2013 převážily její ambice nad jejími schopnostmi a naše zelená svíce ve slunečním větru vyhořela,“ stálo v nekrologu komety od amerického vědce Karla Battamse.

ISON byl velkým kusem ledu a skály, který se nejvíce přiblížil ke Slunci ve čtvrtek, a to na vzdálenost 1,17 milionu kilometru. V tu chvíli byla kometa vystavena teplotě kolem 2 700 stupňů Celsia a ztrácela každou vteřinu ze svého objemu tři miliony tun, upřesnila AFP.

  • „I když přesný okamžik zániku komety ISON je nejistý, zdá se zřejmé, že zanikla. Kometu zničilo silné záření a gravitace Slunce. Většina ledu, který držel pohromadě části jejího jádra, roztála. Vše, co z komety zbylo, je mrak trosek bez jádra,“ vysvětlil Alex Young z NASA.

Kometa ISON mobilizovala světovou astronomickou obec i amatéry zabývající se vesmírem hned od 21. září 2012, kdy ji objevili ruští vědci, protože pochází z počátků naší sluneční soustavy před 4,5 miliardy let. „Je to relikvie vytváření sluneční soustavy,“ prohlásil loni americký vědec Carey Lisse. Zdůraznil, že planety se vytvářely pomocí komet, které přinášely hlavně vodu, což vysvětluje velký význam těchto vesmírných těles.

Odborníci ale byli spíše skeptičtí, pokud šlo o její přežití při průletu kolem Slunce. Jak v rozhovoru pro ČT uvedl odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl, je to podobné, jako kdyby se sněhová vločka pokoušela proletět nad kráterem bouřící sopky.

Kometa ISON
Zdroj: ČT24