Konec debat o kvótách, chraňme vnější hranice EU, vyzval rakouský kancléř

O tom, kteří migranti přijdou do Evropy, musí rozhodovat Evropa, a ne převaděči. Po setkání s premiérem sousední největší německé země Bavorska Markusem Söderem to ve středu řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Oba politici se vyslovili pro rychlé řešení migrační otázky na evropské úrovni, důraz přitom kladou na ochranu vnějších hranic.

Kurz označil za chybu dlouholeté „zbytečné debaty“ o kvótách na přerozdělování uprchlíků, které podle něj nepřinesly kromě napětí nic pozitivního.

„Musíme zajistit, že o tom, kdo přijde do Evropy, budeme rozhodovat my, a ne převaděči,“ řekl rakouský kancléř po setkání s bavorským premiérem v Linci na severu Rakouska.

Evropská unie se podle něj nyní musí soustředit na ochranu vnější hranice. Jedinou alternativou k bezpečné vnější hranici schengenského prostoru je totiž podle něj návrat ke kontrolám na vnitřních hranicích. To si Kurz podle svých slov jako mladý člověk, který volný pohyb po Evropě považuje téměř za samozřejmost, nepřeje.

Söder podporuje „ochranné zóny“ v Africe

Předseda bavorské vlády posílení ochrany vnějších hranic podpořil. „Situace z roku 2015 se nesmí opakovat,“ řekl s odkazem na rok migrační krize, kdy přes rakousko-německou hranici do Bavorska proudily statisíce uprchlíků.

Podporu Söder, který patří k tvrdým kritikům migrační politiky německé kancléřky Angely Merkelové, vyjádřil rovněž nápadu zřídit „ochranné zóny“ v severní Africe, kde by se rozhodovalo o žádostech o azyl v evropských zemích.

Setkání rakouské spolkové vlády a bavorské zemské vlády se uskutečnilo v době hluboké krize kabinetu kancléřky Angely Merkelové, kterou vyvolal spor o migrační plán německého ministra vnitra Horsta Seehofera. Předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) chce některé migranty vracet zpět přímo na hranicích. Kancléřka se obává, že by to spustilo dominový efekt. 

Migraci se bude věnovat summit i minisummit

I když se pozice členských států sbližují, dohoda na reformě azylového systému není jednoduchá. Mohli bychom se ale shodnout na řešení situace na vnějších hranicích a už v zemích původu či zemích, odkud lidé na moře vyrážejí.
Aleš Chmelař
státní tajemník pro evropské záležitosti

Merkelová a Kurz budou spolu se zástupci některých dalších zemí a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem jednat o řešení migrační otázky na neformálním setkání v neděli v Bruselu. Kromě Kurze, Merkelové a Junckera se „minisummitu“ zúčastní také zástupci Francie, Itálie, Španělska, Řecka a Bulharska.

Kancléř Kurz zdůraznil, že tématem schůzky bude hledání evropského řešení, nikoliv německá vládní krize. „Přeji německé vládě, aby se jí podařilo najít společnou linii. Do této diskuze ale nebudeme vstupovat,“ řekl předseda rakouské vlády.

Zároveň upozornil, že na evropské úrovni hodlá Rakousko usilovat o to, aby v řešení migrační otázky „konečně nastal nějaký pokrok“. „Nesmíme jednat teprve, až když ke katastrofě dojde,“ zdůraznil Kurz.

Kurz také kritizoval, že se Evropa posledních několik let „zbytečně“ hádala o kvótách na přerozdělování migrantů. „Vedlo to jen k napětí v Evropě, jinak tahle debata k ničemu pozitivnímu nevedla,“ řekl rakouský kancléř.

Nedělní schůzka bude předcházet summitu osmadvacítky, který se bude konat příští čtvrtek a pátek. Tématem setkání mají být podle agentury APA nelegální migrace, posílení dublinské dohody o odpovědnosti členských států Unie za vyřízení žádostí o azyl a evropská pohraniční stráž Frontex.