Návrat obávaných kozáků do ulic. Ruské policii mají pomoci s ohlídáním fotbalového mistrovství

Na pořádek během fotbalového šampionátu v Rusku mají dohlížet i obávaní kozáci (zdroj: ČT24)

Rusko se připravuje na zástupy fanoušků během fotbalového šampionátu. V některých městech posílí policii i kozáci, tedy dobrovolníci z polovojenského nacionalistického útvaru. Jejich přístup při potlačování demonstrací přitom poslední dobou vyvolává značné pochyby. Proti kozákům dříve tvrdě postupovali komunisté. Někteří potomci perzekvovaných ale upozorňují, že současní samozvaní „kozáci“ nemají s historickou komunitou mnoho společného.

Za cara hlídali kozáci stepi před nájezdy nepřátel, nyní budou po boku policie dohlížet na pořádek během největšího fotbalového svátku světa. Nechvalně proslulé nagajky – tradiční biče, ale i další zbraně, slibují nechat doma.

Policii chtějí pomoci třeba napomínáním. „Požádáme je, aby se chovali slušně a tak podobně. Nemůžeme nikomu udělit pokutu, na to má právo jen policie,“ upozornil člen kozáků Dmitrij Voskresov.

Minulý měsíc rozháněli kozáci protivládní demonstraci v Moskvě. Ta na jejich výcvik utratila miliony rublů. Po skandálu je ale ve svých ulicích během mistrovství nechce.

Jde jim o šikanu, tvrdí o kozácích Pussy Riot

Výprask od dobrovolníků z polovojenského útvaru na zimní olympiádě v Soči dostaly i členky feministické punkové skupiny Pussy Riot. Kozáci podle nich chtějí hlavně šířit strach. „Nejde o to zajistit lidem bezpečnost, ale šikanovat je,“ myslí si členka skupiny Maria Aljochinová.

Kozáci tvrdí, že chrání tradiční hodnoty. Homosexuály prý nevidí ráda ruská společnost – ani oni. Fanoušky ale prý nechají na pokoji. Respektive pošlou na ně policisty. „My vidíme hodnoty v pravoslavné víře, službě zemi a v rodině. Jako kozáci jsme hodně vytrpěli a jen tak se těchto hodnot nevzdáme,“ uvedl velitel kozáků Oleg Barannikov.

Rusko se o pořádání nejsledovanější fotbalové události ucházelo desetiletí. Sledovat zápasy dorazí stovky tisíc fanoušků.