Šéf AfD se po vlně kritiky omlouvá za svá slova o Hitlerovi a nacismu

Kritiku i z vlastní strany si vysloužil spolupředseda nejsilnější opoziční strany Alternativy pro Německo (AfD) Alexander Gauland, který v sobotu označil Adolfa Hitlera a dvanáctiletou éru nacismu za ptačí trus na jinak velkolepé tisícileté historii Německa. Gaulanda vyzvalo k omluvě i umírněné křídlo AfD, už o víkendu odsoudila jeho slova řada německých politiků a organizací. Předseda AfD v pondělí prohlásil, že lituje toho, jaký dojem jeho řeč vyvolala.

Gauland v sobotu na sjezdu mládežnické organizace AfD řekl, že „Hitler a nacisté jsou jen ptačí trus na více než tisíci letech úspěšných německých dějin“. Výrok padl záhy poté, co se předseda AfD přihlásil k zodpovědnosti Němců za nacistický režim, který má na svědomí smrt milionů lidí. „Ano, hlásíme se k zodpovědnosti za těch 12 let… Máme ale slavné dějiny a ty, milí přátelé, trvají déle než těch zatracených 12 let,“ řekl. 

Jeho výroky o víkendu ostře odsoudila řada německých politiků včetně prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera či předsedy parlamentu Wolfganga Schäubleho. Ostře je v pondělí kritizovala také vláda.

„Je ostudné, že se musíme zabývat takovými výroky jednoho z poslanců Spolkového sněmu,“ uvedl mluvčí vlády Steffen Seibert a Gaulandovy výroky jménem kabinetu kancléřky Angely Merkelové „rozhodně odmítl“. Mezinárodní osvětimský výbor označil jeho slova za „odporná“.

Výrok kritizovala i část AfD

Od Gaulandova výroku se distancoval také druhý spolupředseda AfD Jörg Meuthen. Označil ho za „nešťastný“, v kontextu celého projevu je podle něj ale jasné, „že v žádném případě šokující krutosti doby nacismu nezlehčoval ani nerelativizoval“.

Gaulandova slova kritizovala i umírněnější část AfD: skupina Alternative Mitte (Alternativní střed) se v prohlášení omluvila obětem nacismu a jejich rodinám za výrok svého předsedy, který označila za „neuvěřitelnou bagatelizaci doby nacismu“. „Žádáme Alexandera Gaulanda při všem respektu k jeho osobě a zásluhám o AfD, aby se veřejně omluvil,“ uvedlo křídlo strany v prohlášení. „Politikovi, který má aspoň trochu jemnocitu a zodpovědnosti k našim dějinám, se tohle nesmí stát,“ dodal Alternativní střed. 

Na Gaulandovu stranu se naopak postavil například člen AfD Björn Höcke, který sám proslul řadou kontroverzních výroků mimo jiné o německých dějinách.

Gauland se nicméně v pondělí za dojem, který mohla jeho slova vyvolat, omluvil. „Nebylo mým záměrem bagatelizovat zločiny nacionálního socialismu,“ uvedl v pondělí Gauland v reakci na vlnu kritiky. K nacismu má podle svých slov „hluboký odpor“.

„Ptačí trus je a zůstane v mém pojetí poslední špínou, zvířecím vývržkem, ke kterému jsem nacionální socialismus přirovnal,“ řekl. „Dojmu, který (z proslovu) vznikl, lituji. Nikdy nebylo mým úmyslem bagatelizovat oběti toho zločinného systému a už vůbec ne je zesměšňovat,“ dodal Gauland.