Trevír slaví Marxovo jubileum. V čele s obří sochou darovanou z Číny

Události: Trevír si připomíná 200 let od narození Karla Marxe (zdroj: ČT24)

Karel Marx je pro jedny člověkem, který připravil cestu těm nejhorším diktaturám, pro druhé jde hlavně o nejvýznamnějšího kritika kapitalismu. Jak jeho osobnost i dvě stovky let od narození rozděluje svět, ukazuje jeho rodný Trevír. Město v souvislosti s výročím v sobotu zahájí velkou výstavu o Marxově životě a odhalí nadživotní sochu darovanou z Číny. Výročí však do Trevíru přilákalo i protestní akce.

Trevír připravil svému nejslavnějšímu rodákovi velkolepou oslavu dvoustých narozenin. Jejich součástí bude i odhalení pětimetrové bronzové sochy, kterou do Německa poslal Peking. „Dar přijímáme jako gesto přátelství. Sami bychom si Karla Marxe v takové velikosti nemohli dovolit,“ přiznává starosta města Wolfram Leibe.

Trevír jako nejstarší město Německa láká miliony turistů a další přitahuje i samotný Marx. Hlavně ze zemí, kde je jeho ideologie stále živá. „Karel Marx je proslulý. Nejen ve Vietnamu, ale po celém světě,“ ujišťuje turistka z Vietnamu. Podle odhadů agentury DPA přijede jen z Číny do Trevíru ročně 150 tisíc lidí.

Marxův Kapitál
Zdroj: ČT24

Velká výstava Karel Marx 1818-1883. Život. Dílo. Doba. připravená k Marxově jubileu se ale jen na 20. století nesoustředí. Podle jejích autorů není Marx za tragédie přímo zodpovědný. „V první řadě chceme vědět, kým byl ve své době, co to znamená, proč se o něm stále mluví, proč stále polarizuje,“ říká vedoucí výstavy Beatrix Bouvierová.

Jean-Claude Juncker v Trevíru
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

„Karla Marxe je třeba chápat v kontextu jeho doby. Za to, že jeho pozdější následovníci použili hodnoty, které formuloval, a slova, která k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědnosti Karla Marxe,“ prohlásil v proslovu v trevírské bazilice předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Největší kontroverze vyvolaly dvě věci: vedle sochy darované Čínou je to účast Junckera na slavnostním zahájení. Šéf Evropské komise už dříve skrze svou mluvčí vzkázal, že nemluvit o Marxovi je téměř jako popírat historii.

Židle, na které zemřel Karel Marx
Zdroj: ČT24

K hlasům, které Junckerovi účast na zahájení oslav v Trevíru vyčítají, se přidal i bývalý český prezident Václav Klaus. „Tragédie, které jsou s dvacátým stoletím spojeny, nejde v žádném případě od Marxe odpárat, jakkoli se o to někteří jeho dnešní přívrženci pořád pokoušejí,“ míní Klaus, který bude v sobotu v Trevíru hlavním řečníkem na akci pořádané protiimigrační stranou Alternativa pro Německo.

V Marxově rodném domě stojí i židle, na které zemřel v chudobě londýnského exilu. Připomíná kritika kapitálu, který sám neuměl zacházet s penězi a i dvě stovky let po svém narození stále vzbuzuje vášnivé debaty.