Papež: Pochybil jsem při posuzování sexuálního zneužívání v Chile

Papež František v nově zveřejněném listu uvedl, že „vážně pochybil“ při posuzování sexuálního a psychického zneužívání mladistvých politicky vlivným knězem v Chile. Oběti zneužívání pozval do Vatikánu, kde je chce požádat o odpuštění. Na konci ledna papež do Chile vyslal nejuznávanějšího odborníka Vatikánu na sexuální zločiny, maltského arcibiskupa Charlese Scicluna, aby případ prošetřil.

František také povolal chilské biskupy do Vatikánu na mimořádnou schůzku, na níž v nadcházejících týdnech skandál projednají. Chybu ve svém úsudku přičetl tomu, že se mu nedostávalo „pravdivých a vyvážených informací“. Sciclunovy závěry list neuvádí.

František při lednové návštěvě v Chile šokoval tím, že se zastal biskupa Juana Barrose, který údajně kryl zneužívání nezletilých kněžími. Sexuální skandál podkopal vážnost církve v Chile a papežova návštěva měla situaci zlepšit.

Barros byl dlouholetým blízkým spolupracovníkem kněze Fernanda Karadimy, kterého Vatikán v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých. Některé z Karadimových obětí požadují Barrosovo odvolání, neboť podle nich o Karadimově chování věděl a nezasáhl. Barros obvinění odmítá.

Zpravodajský server BBC v únoru informoval o tom, že jedna z obětí zneužívání o tom, že Barros Karadimu kryje, napsala v dopise papežovi už v roce 2015. Juan Carlos Cruz, kterého v 80. letech Karadima zneužíval, svůj dopis poslal více než dva týdny předtím, než František Barrose jmenoval biskupem.