Brazílií otřásla vražda oblíbené radní z Ria. Zastávala se chudých a kritizovala policii

Horizont ČT24: V Brazílii neznámí útočníci zastřelili oblíbenou radní (zdroj: ČT24)

Oblíbenou brazilskou levicovou političku ve středu večer v Riu de Janeiro z jedoucího auta zastřelili dva neznámí muži. Vražda osmatřicetileté radní Marielle Francové pobouřila veřejnost a vyvolala demonstrace napříč Brazílií. Francová zřejmě doplatila na kritiku místní policie. Bezpečnostní složky veřejně kritizovala za zabíjení nevinných lidí při raziích proti drogovým gangům v chudinských čtvrtích Ria.

Francovou zastřelili neznámí pachatelé ve středu večer na severu Ria, když se vracela ze shromáždění za práva černošských žen. Z jedoucího auta na ni devětkrát vystřelili. Zemřel při tom i její řidič, její asistentka byla lehce zraněna.

Francová bojovala za práva chudých a menšin. Sama vyrostla v chudinské čtvrti Maré na severu Ria de Janeiro, ve které bojují o moc dva zločinecké gangy a která je proto často terčem policejních razií.

Naposledy v neděli odsoudila na svém facebookovém účtu smrt dvou nezletilých při policejní razii v jedné ze čtvrtí Ria. Kritizovala i nedávný dekret brazilského prezidenta Michela Temera, díky němuž převzala velení nad policií ve státě Rio de Janeiro do konce roku federální armáda.

Důvodem tohoto bezprecedentního kroku, který schválil parlament, byla vysoká kriminalita ve třetím nejlidnatějším brazilském státě. Francová ale tvrdila, že opatření zintenzivní policejní razie a zvýší počet obětí z řad nevinných obyvatel.

Vražda radní dostala lidi do ulic

V Riu de Janeiro i řadě dalších měst se ve čtvrtek konaly pietní akce a demonstrace za vyšetření smrti oblíbené radní. „Symbolizovala politiku, ve kterou jsme věřili,“ řekl jednadvacetiletý student Jefferson Barbosa, který s Francovou pracoval. „Nikdy jsem se tak nebál. Lidé jsou šokovaní tím, co se stalo. Udělali to Marielle, jedné z nejoblíbenějších zákonodárců v Riu. Co jim zabrání, aby to neudělali dalším?“ podotkl. 

„Jsme rozhořčení a smutní,“ řekl dvacetiletý Matheus de Santos. „Skvěle reprezentovala černošské hnutí i homosexuální komunitu,“ podotkl k Franceové. 

Demonstrace v reakci na vraždu radní v Rio de Janeiru
Zdroj: Sergio Moraes/Reuters

„Je příliš brzo na to dělat závěry, ale je zřejmé, že ta vražda souvisí s politickou činností Francové. To je hlavní vyšetřovací verze,“ řekl agentuře Reuters zdroj z místní prokuratury. Také podle vyšetřovatele místní policie bude nejspíš za zabitím radní její kritika policie.

K rychlému a nezávislému vyšetření vraždy Francové a jejího řidiče vyzval i zástupce OSN v Brazílii a organizace Amnesty International. Ministr nedávno zřízeného ministerstva pro veřejnou bezpečnost Raul Jungmann slíbil, že s objasněním její vraždy pomohou federální vyšetřovatelé.