Syrská vláda použila ve východní Ghútě chlor, tvrdí SOHR. Podle Rusů je nařčení jen provokací

Humanitární konvoj kvůli střelbě musel z východní Ghúty odjet předčasně (zdroj: ČT24)

Syrská vláda v noci na úterý podle nevládní organizace SOHR použila při bombardování povstalci ovládané východní Ghúty chemické zbraně. Organizace, která situaci monitoruje ze zahraničí, tvrdí, že se při útoku chlorem na město Hamúrija přiotrávilo asi 30 lidí. Mezi nimi i děti a dva záchranáři z dobrovolnická organizace Bílé přilby. Rusko, které podporuje ve válce syrskou vládu, obvinění z použití chemických zbraní odmítlo.

„Jde o další provokaci a bezdůvodné obvinění syrských úřadů,“ řekl novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj syrská vláda chemické zbraně zničila v letech 2013 a 2014. „Toto (zničení) bylo ověřeno nejen ruskou stranou, ale také Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW),“ dodal Peskov.

V předchozích týdnech syrskou vládu z použití chloru obvinila nevládní organizace SOHR už několikrát, režim to vždy odmítl. Naposledy v neděli syrský prezident Bašár Asad před novináři označil tato obvinění za „součást falešného slovníku Západu“ a za záminku k útokům proti syrské vládě. 

Rusko nabídlo syrským povstalcům bezpečný odchod

Ruské ministerstvo obrany nabídlo povstalcům a jejich rodinám bezpečný odchod z oblasti východní Ghúty a slíbilo jim zajistit beztrestnost, pokud se vzdají. Podle agentury Reuters mohou odejít i s rodinami a vzít si s sebou osobní zbraně.

Skupina Fajlak ar-Rahman, která je druhou největší povstaleckou skupinou v oblasti a podporuje ji Katar a Turecko, v reakci na nabídku uvedla, že Moskva nutí tamní lidi k nucenému přesídlení a obvinila Rusko z vojenské eskalace konfliktu v regionu.

Syrská vládní vojska podporovaná Ruskem před více než dvěma týdny zintenzivnila bombardování východní Ghúty a posléze zahájila i pozemní operaci. Cílem je dobýt poslední region v okolí Damašku ovládaný odpůrci vlády a radikálními skupinami, z nichž část je napojena na teroristickou síť Al-Káida. Od zahájení ofenzivy dobyla vládní vojska zpět asi třetinu území.

Rusko minulý týden, po přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzývající k 30dennímu příměří v Sýrii, nabídlo zastavení bojů vždy na několik hodin denně. Během nich Moskva podle svých tvrzení otevírá humanitární koridor pro evakuaci civilistů, kteří ale neodcházejí, protože jim v tom podle Ruska povstalci brání.

V pondělí do obléhané enklávy ve východní Ghútě dorazil první humanitární konvoj po třech týdnech. Po několika hodinách se ale musel kvůli palbě stáhnout, aniž by vyložil všechnu pomoc pro asi 27 500 lidí. Jen za poslední necelé tři týdny ve východní Ghútě zemřelo přes 770 civilistů, včetně více než 170 dětí.