Do východní Ghúty dorazil humanitární konvoj, první od zesílení vládní ofenzivy. Kvůli palbě se ale stáhl

Do oblasti ovládané povstalci a obléhané syrskými vládními vojsky ve východní Ghútě dorazil humanitární konvoj. Informovaly o tom syrská pobočka úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA), Mezinárodní výbor Červeného kříže v Sýrii a Syrský arabský červený půlměsíc. Kvůli palbě se ale konvoj musel stáhnout dříve, než vyložil všechen náklad, oznámila OSN. Jde o první humanitární pomoc do oblasti za tři týdny, kdy vládní vojska zintenzivnila bombardování tohoto regionu u Damašku. Během ofenzivy, při níž zemřelo podle syrské nevládní organizace SOHR přes 700 civilistů, dobyla syrská armáda asi třetinu území ovládaného povstalci. Boje pokračovaly i v noci na pondělí.

Syrská pobočka úřadu OCHA zveřejnila na svém twitterovém účtu video, na němž konvoj 46 aut vjíždí do města Dúmá, největšího města obléhané oblasti. Na konvoji se podílí i Mezinárodní výbor Červeného kříže v Sýrii a Syrský arabský červený půlměsíc. Konvoj vezl  humanitární pomoc pro asi 27 500 lidí.

Agentura Reuters s odvoláním na úředníka Světové zdravotnické organizace (WHO) informovala, že syrská vláda konvoj povolila, ale odstranila z něj většinu zdravotnického materiálu. Údajně proto, aby nesloužil k ošetřování raněných povstalců.

Sajjad Málik, který je zástupcem Rady OSN pro lidská práva (HRC) v Sýrii, ovšem v pondělí večer na Twitteru oznámil, že se konvoj musel předčasně stáhnout dřív, než vyložil všechnu pomoc. „Konvoj pro východní Ghútu se stahuje z Dúmy po devíti hodinách. Vyložili jsme, co bylo možné, za silného bombardování,“ sdělil Málik.

OSN dostala v neděli povolení od syrské vlády pro konvoj pomoci pro asi 70 tisíc lidí, uvedl server BBC. Další konvoj by měl do oblasti dorazit ve čtvrtek. V oblasti o rozloze asi 100 kilometrů čtverečních, kterou od roku 2013 obléhají vládní jednotky, žije v katastrofálních podmínkách nyní asi 393 tisíc lidí.

Rusko obvinilo Spojené státy z pohrdání rezolucí OSN

Spojené státy pohrdají rezolucí Rady bezpečnosti OSN, protože nedokázaly přimět povstalce zastavit útoky z východní Ghúty na Damašek. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, podle nějž mají kontrolu nad povstalci USA. Rusko tak reagovalo na nedělní obvinění ze strany USA, podle nějž se bombardování Ghúty zúčastnilo ruské letadlo.

Ruské ministerstvo tvrdí, že je to Washington, ne Rusko, kdo porušuje rezoluci OSN, protože neudělal nic, aby zastavil palbu rebelů na Damašek z Ghúty. „Washington nedělá nic pro to, aby zkrotil ozbrojence, které má ve východní Ghútě pod kontrolou,“ uvedlo ministerstvo.

Podle Francie je to ale ruská strana, kdo pokračuje v bojích. Francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem žádal, aby Rusko zajistilo jednoznačné plnění únorové rezoluce OSN ze strany vlády v Damašku.

Syrská vládní vojska podporovaná Ruskem před dvěma týdny zintenzivnila bombardování východní Ghúty a posléze zahájila i pozemní operaci. Cílem je dobýt poslední region v okolí Damašku ovládaný odpůrci vlády a radikálními skupinami, z nichž část je napojena na teroristickou síť al-Káida.

V oblasti měla být už loni dodržována bezpečnostní zóna, kterou dohodly v kazašské metropoli Astaně Rusko a Írán, které podporují syrskou vládu, a Turecko, jež stojí na straně některých protivládních povstalců. Předminulý týden Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci o bezodkladném nejméně 30denním příměří, které by umožnilo humanitární pomoc a evakuaci raněných a nemocných z východní Ghúty.

Boje v oblasti ale neustaly ani po přijetí rezoluce OSN. Rusko minulý týden nabídlo zastavení bojů na několik hodin denně, během nichž by byl otevřen humanitární koridor pro evakuaci civilistů. Podle Moskvy ale povstalci brání místním lidem oblast opustit.