Pět hodin míru každý den. Putin nařídil humanitární pauzy v bojích o Ghútu

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil od úterý každý den od devíti hodin ranních do druhé odpolední dodržovat příměří v bojích o východní Ghútu v Sýrii. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. Cílem je umožnit civilistům oblast humanitárním koridorem opustit. Rebely ovládané území je intenzivně bombardováno armádou syrského prezidenta Bašára Asada za podpory ruských vojsk.

Ruské ministerstvo obrany následně podle agentury Interfax uvedlo, že Moskvou podporovaná syrská vládní vojska každý den po dobu stanovených pěti hodin nebudou enklávu bombardovat. Podle ruské armády ozbrojenci ve východní Ghútě drží stovky civilistů, včetně žen a dětí, jako rukojmí.

Ke klidu zbraní vyzvala v sobotu v rezoluci Rada bezpečnosti OSN, která žádala, aby se příměří v Sýrii začalo dodržovat bezodkladně a trvalo nejméně 30 dní. Cílem příměří má být podle umožnění humanitární pomoci obléhaným oblastem a evakuace zraněných a nemocných.

Rezoluce byla přijata zejména v reakci na zintenzivnění bombardování východní Ghúty letadly syrského režimu prezidenta Bašára Asada. Tomu asistují ruské jednotky. Jen za poslední týden zahynulo přes 520 civilistů. Ve východní Ghútě je v obležení vládních jednotek na 400 tisíc lidí, jimž se nedostává potravin a léků.

RIA Novosti informovala, že evakuaci zraněných a nemocných civilistů bude řídit ruské armádní středisko pro příměří v Sýrii a syrská vláda.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf rezoluci RB OSN o třicetidenním příměří přivítal s tím, že sníží míru násilí v Damašku a v dalších částech Sýrie. „Írán, Rusko a Turecko se v uplynulém roce snažily snížit míru násilí v zemi a to se jim také povedlo. Nadále věříme, že konflikt v Sýrii má pouze politické, nikoli vojenské řešení,“ řekl.

Zástupce britského velvyslance při OSN Jonathan Allen nicméně upozornil, že pětihodinové příměří, o kterém informovalo Rusko, není plněním rezoluce. Všichni členové Rady bezpečnosti, včetně Ruska, tak podle něj musí neprodleně udělat vše pro to, aby po 30 dnů platilo příměří napříč Sýrií.