Rada bezpečnosti se jednomyslně shodla na příměří v Sýrii

Události: Jednání o příměří v Sýrii se dál protahují (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci požadující okamžité příměří v Sýrii. Trvat má 30 dní a má umožnit dopravit civilistům humanitární pomoc. Podle syrských opozičních aktivistů zabilo vládní bombardování východní Ghúty u Damašku tento týden pět set civilistů, z toho 120 dětí.

Ve východní Ghútě, obklopené vojsky prezidenta Bašára Asada, žije na 400 tisíc lidí. Už šestý den v řadě jsou cílem těžkého bombardování, které je podle svědků stále intenzivnější. Podle zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury zažívá nyní Sýrie jednu z nejhorších etap sedmileté války. 

Návrh rezoluce, sepsané švédskými a kuvajtskými vyjednavači, počítá s měsíčním příměřím a dodávkami zásob pro obklíčené. Iniciativu blokovalo Rusko. Trvá na tom, že civilisty bombardují i povstalci a není záruka, že příměří budou doržovat i oni. Jako stálý člen Rady bezpečnosti má Rusko právo veta.

Spojené státy, Francie a Velká Británie Moskvě vyčetly, že hraje o čas a chce dát svému spojenci Asadovi příležitost oslabit povstalce. „Co v těchto dnech předvádí Rusko, Írán a Sýrie, je zneuctění humanity,“ prohlásil americký prezident Donald Trump.

Hlasování o rezoluci začalo s více než dvouhodinovým zpožděním, tento týden už přitom bylo několikrát odloženo. Příměří se nemá vztahovat na operace vedené proti extremistům z organizace Islámský stát a dalším teroristickým skupinám, jako je například Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra).

Pro rezoluci o příměří v Sýrii nakonec zvedlo ruku všech 15 členů Rady bezpečnosti
Zdroj: Eduardo Munoz/Reuters

K napětí mezi velmocemi v poslední době přispěly i záběry ze 7. února. Americké vrtulníky na nich ničí jednotku, která se chystala napadnout jejich speciální síly v Sýrii. Na bojišti zůstali mrtví Rusové, podle všeho šlo o soukromé žoldnéře.

Moskva tvrdila, že o jejich aktivitách nic neví. „Kromě vojáků nevíme o jiných Rusech v Sýrii,“ zdůraznil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Jevgenij Prigožin
Zdroj: ČT24

Ruský miliardář měl zájem na syrských ropných polích

Nyní ale americké tajné služby předaly novinářům informaci, že podle odposlechů dal k napadení amerických jednotek souhlas ministr ruské vlády. Místo velmocenské hry může jít o soukromé peníze a intriky. Odposlouchávaným byl miliardář Jevgenij Prigožin. Muž, kterého američtí vyšetřovatelé označili za hlavu operací s cílem ovlivnit americké prezidentské volby.

Prigožin zřejmě ovládá i velkou část žoldnéřů v Sýrii. Cílem jejich operace, které stáli v cestě američtí vojáci, byla ropná a plynová pole. Podle agentury AP se Asadova vláda chtěla Prigožinovi odvděčit čtvrtinou svých výnosů.