Tchaj-wan zasáhlo zemětřesení, zemřeli nejméně dva lidé

Nejméně dva mrtvé a více než dvě stě zraněných si podle první bilance vyžádalo zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály, které postihlo Tchaj-wan. Ohnisko bylo 22 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien v hloubce jednoho kilometru. Ve městě se zřítilo několik budov.

K zemi se částečně sesunuly i konstrukce dvou hotelů. V hotelu Marshal, kde se zhroutilo přízemní podlaží, přišli o život dva zaměstnanci. Další hotel Beautiful Life se sesunul do strany poté, co zkolabovaly pilíře u jeho vstupního vestibulu.

Kvůli otřesům musela být uzavřena dálnice vedoucí kolem Chua-lienu a používat se nesmí most v tomto městě na východním pobřeží Tchaj-wanu.

Úřad tchajwanského prezidenta oznámil, že prezident vyzval vládu, aby ihned aktivovala mechanismy pro případ přírodních katastrof, a aby se co nejrychleji rozeběhly záchranné práce.

Nedalekou oblast v neděli zasáhly otřesy o síle 6,1 stupně. V tomto případě se epicentrum zemětřesení nacházelo 14 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien a ohnisko bylo v hloubce 7,8 kilometru. Žádné škody ani oběti nebyly hlášeny.

Tchaj-wan často postihují zemětřesení, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. Většinou ale způsobí velmi malé škody. V září 1999 však ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo tehdy na 50 000 budov.

Vydáno pod