Politik rakouských Svobodných doplatil na antisemitský zpěvník. Vzdal se všech funkcí

Horizont ČT24: Vycházející hvězda FPÖ zhasla kvůli antisemitskému zpěvníku (zdroj: ČT24)

Rakouský politik Udo Landbauer, který se stal terčem kritiky kvůli zpěvníku s antisemitskými texty, se vzdal všech svých politických funkcí. Člen protiimigrační a protiislámské Svobodné strany Rakouska (FPÖ) nepřijme mandát poslance dolnorakouského zemského sněmu, který získal v nedělních volbách, a vzdá se i postu zastupitele Vídeňského Nového Města (Wiener Neustadt). Na kauzu už reagoval i kancléř Sebastian Kurz (ÖVP), s jehož stranou Svobodní sedí ve vládě.

Jednatřicetiletý Landbauer býval místopředsedou buršáckého spolku Germania, který podle odhalení časopisu Falter vydal před dvaceti lety zpěvník s řadou antisemitských textů a písní oslavujících nacisty. Informace o existenci knížky se objevila krátce před nedělními volbami do zemského sněmu v Dolním Rakousku, do kterých Landbauer vedl kandidátku FPÖ.

Kauza nicméně zisk svobodných v zemských volbách zjevně nijak výrazně nepoznamenala. Strana skončila na třetím místě s 14,7 procenta hlasů, a místo dřívějších čtyř obsadí v dolnorakouském sněmu osm křesel.

Landbauer oznámil, že mandát, který se mu podařilo v nedělním hlasování získat, nepřijme, vzdá se svého postu zastupitele Vídeňského Nového Města a pozastaví rovněž členství v FPÖ. Spolupráci s Landbauerem v nové zemské vládě Dolního Rakouska už před pár dny odmítla hejtmanka Johanna Miklová-Leitnerová.

Landbauer: O antisemitských pasážích jsem nevěděl

Zpěvník Germanie otřásá rakouskou politickou scénou již několik dní. Texty v něm obsažené odsoudila většina předních politiků alpské republiky. Jeden z textů například vyzývá ke zplynování Židů. 

Landbauer dříve popřel, že by o existenci zpěvníku věděl. Později uvedl, že se antisemitské pasáže nezpívaly. „Během mého členství ve spolku Germania tyto pasáže zpěvník neobsahoval a nezpívaly se, jinak bych do spolku nevstoupil, protože by to bylo proti všem mým principům,“ tvrdí politik.

Příslušná pasáž je v rozporu se všemi „mými základními principy“, řekl také ve zpravodajské relaci ZiB2 jednatřicetiletý politik, jehož matka pochází z Íránu. Poté, co se o textu dozvěděl, prý okamžitě ukončil své sedmnáctileté členství ve spolku, v němž působil i jako zástupce předsedy.

Kurz chce spolek zrušit

Za Landbauera se postavilo i vedení FPÖ. „Není za to zodpovědný. Zapřísahal se, že tato odporná antisemitská píseň se nepoužívá,“ uvedl šéf strany a vicekancléř Heinz-Christian Strache. Generální tajemník svobodných Harald Vilimsky Landbauera pak označil za „nevinnou oběť politické a mediální kampaně“ a nabídl mu „plnou politickou rehabilitaci“ po vyšetření celého případu kolem spolku Germania. 

Rakouský kancléř Sebastian Kurz ve středu oznámil, že se vláda – jejímž členem je od prosince i FPÖ – pokusí o rozpuštění buršáckého spolku Germania. Na zahájení příslušného řízení se už dohodl s ministrem vnitra Herbertem Kicklem (FPÖ). „Organizace, ve kterých se dějí podobné odpudivé věci, nemají v naší společnosti místo,“ komentoval kauzu Kurz.

Případem antisemitského zpěvníku se zabývá také rakouská policie, která v této souvislosti vyšetřuje čtyři osoby. Jednou z nich je i ilustrátor zpěvníku, který byl členem rakouské sociální demokracie. Strana ho okamžitě poté, co vyšla jeho činnost najevo, vyloučila.

  • Buršácké spolky vznikly v 19. století jako liberální studentské organizace, nyní se hlásí k německému nacionalismu. Mnozí jejich členové mají blízko k FPÖ nebo jsou přímo jejími členy.
  • Na vzniku FPÖ se po 2. světové válce podílelo mnoho bývalých nacistů a i později musela strana vylučovat mnoho členů kvůli skandálům souvisejícím s projevy antisemitismu. Nyní tvrdí, že má tuto minulost dávno za sebou. Předseda Strache v souvislosti s kauzou Germanie oznámil, že pověří komisi nezávislých historiků zpracováním dějin své partaje.