Ruská policie propustila Navalného, kvůli pořádání demonstrací ho čeká soud

Události: Ruská policie v Moskvě zadržela Navalného (zdroj: ČT24)

Ruští policisté propustili opozičního předáka Alexeje Navalného, kterého během dne zadrželi v souvislosti s pořádáním protestů po celém Rusku. Politik a jeho příznivci zorganizovali v desítkách měst celostátní protest na podporu bojkotu březnových prezidentských voleb. Těch se Navalnyj nemůže zúčastnit kvůli pravomocnému odsouzení k podmíněnému trestu.

Navalnyj zatím obviněn nebyl, bude ale muset k soudu. Pokud bude obviněn, hrozí mu pokuta, případně až 30 dnů za mřížemi. Loni se jednačtyřicetiletý politik ocitl v cele za pořádání nepovolených demonstrací s účastí desítek tisíc lidí celkem třikrát.

Protesty se konaly v desítkách měst po celém Rusku, v Moskvě se demonstranti sešli na Tverské ulici navzdory tomu, že úřady na tomto místě akci nepovolily. 

Policie odhadla počet demonstrantů v hlavním městě na tisíc, celostátně se do Navalného akce podle úřadů zapojilo asi 5000 lidí. Odhady médií byly vyšší, podle agentury AFP se protestu v Moskvě zúčastnilo asi 4000 lidí, další dva tisíce protestovaly podle serveru Fontanka v Petrohradu.

Kromě tradičních pokřiků „Rusko bez Putina“ a „Putin je zloděj“ dav v Moskvě skandoval i slogan ve smyslu, že čtvrté období nynějšího prezidenta Vladimira Putina má být vězeňské. 

Navalného příznivci v Petrohradě
Zdroj: Anton Vaganov/Reuters

Policisté se snažili Navalného zadržet v jeho bydlišti, jako už několikrát před ohlášenými protesty. Tentokrát byl jeho byt prázdný, a tak ho zatkli až na demonstraci v Moskvě, uvedla agentura AFP. Krátce předtím se Navalnyj připojil ke svým přívržencům, kteří protestem vyzývali k bojkotu voleb. Policisté je vyzvali k rozchodu.

„Právě mě zatkli, ale to je úplně jedno. Přijďte – ne kvůli mně, ale kvůli sobě a vaší budoucnosti,“ napsal na Twitteru opozičník. 

Policie dohlíží na situaci v Moskvě
Zdroj: Reuters/Sergei Karpukhin

Ještě před zatýkáním policisté vtrhli do moskevské kanceláře Navalného Fondu boje proti korupci (FBK). Policisté podle mluvčí fondu vylomili dveře a zadrželi několik Navalného spolupracovníků.

Své počínání vysvětlovali telefonátem, že je v kanceláři bomba a že budovu musejí vyklidit a prohledat. Policisté podle serveru Newsru.com vtrhli i do studia, odkud Navalného spolupracovníci zajišťovali přenos z demonstrací z desítek měst v různých regionech Ruska.

„Koukejte, oni přesně vědí, kde je bomba! V žádné prázdné kanceláři FBK, ale právě ve studiu. Nejspíše přímo v kameře, kterou musejí okamžitě vypnout,“ prohlásil ironicky jeden ze spolupracovníků fondu Georgij Alburov. Policisté prý zareagovali poznámkou, že tam bombu dal nejspíš vedoucí studia. Pak odvezli vedoucího, režiséra, právníka a také manažera studia.

Specializovaný server OVD-Info, monitorující policejní strážnice, bylo během demonstrací zadrženo celkem 340 lidí. 

Rusové budou volit prezidenta 18. března. Jednoznačným favoritem je podle průzkumů Putin. 

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin