Zemanovi poblahopřáli Fico, Putin i Si Ťin-pching. Kiska ho pozval na Slovensko

Jako první ze zahraničních politiků blahopřáli Miloši Zemanovi ke znovuzvolení slovenský premiér a prezident. K obhájení funkce prezidenta mu pogratuloval také jeho ruský protějšek Vladimir Putin a později i čínský prezident Si Ťin-pching.

„Blahopřeji svému příteli Miloši Zemanovi k znovuzvolení prezidentem České republiky. Vždy jsem ho vnímal jako inteligentního a zkušeného politika a jsem rád, že se česká veřejnost opět rozhodla pro něj,“ uvedl předseda slovenské vlády Robert Fico v prohlášení.

Prezident Kiska podle slovenské prezidentské kanceláře zaslal Zemanovi telegram, ve kterém mu blahopřál k znovuzvolení do funkce prezidenta. „Vztahy mezi našimi zeměmi a jejich občany jsou výjimečně blízké. Jsem přesvědčen o tom, že v jejich podpoře budeme spolu nadále pokračovat,“ uvedl Kiska.

Dodal, že pro prosperitu, stabilitu a bezpečnost obou zemí je klíčové členství v EU a NATO a především hodnoty, které oba státy vyznávají se svými partnery a spojenci. Pozval také českého prezidenta do Bratislavy. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru napsal, že Zeman v telefonátu s Kiskou potvrdil, že jeho první cesta povede na Slovensko.

„Volby se nekomentují, volby se respektují, ale samozřejmě gratuluji našim sousedům k volbě prezidenta,“ napsal na sociální síti šéf slovenské sněmovny Danko, který loni v prosinci otevřeně podpořil Zemana v kandidatuře na další funkční období.

  • Předseda slovenské vlády Fico v roce 2014 neúspěšně usiloval o zvolení prezidentem Slovenska. Ve druhém kole přímé prezidentské volby ho tehdy přesvědčivě porazil současný slovenský prezident Andrej Kiska, který do prezidentského úřadu nastoupil bez předchozích zkušeností s vysokou politikou.
Zpravodajové ČT k zahraničním reakcím ze Slovenska, Bruselu a Německa (zdroj: ČT24)

Z Bruselu zatím reakce na znovuzvolení prezidenta Zemana nepřišly. „Mlčení Bruselu není úplně obvyklé. Ale je to poměrně pochopitelné, protože Miloš Zeman vystupoval s protibruselskou rétorikou a příliš mnoho přátel tady nemá,“ uvedl redaktor ČT Lukáš Dolanský s tím, že prezident České republiky je ovšem zároveň hodně ceremoniální funkce a pro Brusel není až tak důležitá. „Důležitá je pro ně vláda a premiér. To je ten partner, se kterým vedou dialog,“ uvedl.

Zatím se nevyjadřují ani němečtí politici. Podle zpravodaje ČT v Berlíně Václava Černohorského se reakce politiků očekávají až v pondělí, nebo během příštího týdne, podobně jako z Bruselu.

Putin: Volby potvrdily Zemanovu autoritu

Blahopřejný telegram poslal Zemanovi jeho ruský protějšek Vladimir Putin, píše agentura RIA Novosti. Podle ní Putin v telegramu zdůraznil, že „výsledky voleb potvrdily vysokou autoritu Miloše Zemana coby zkušeného a zodpovědného politika, který uvádí v život zájmy a touhy českého národa“.

Rusko si podle Putina „vysoce cení principiálního postoje Miloše Zemana k rozvoji přátelských rusko-českých vztahů a vzájemné spolupráce v různých oblastech“.

Šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij označil vítězství  Zemana v prezidentských volbách za dobrou zprávu. „Je to dobrá zpráva, blahopřejeme prezidentovi,“ citovala Sluckého agentura TASS.

Čínský prezident Si Ťin-pching v gratulaci Zemanovi uvedl, že v posledních letech zažívají bilaterální vztahy prudký rozvoj a že je připraven posunout strategické partnerství obou zemí na vyšší úroveň. Čínský prezident připomněl, že Česká republika byla jednou z prvních zemí, které uznaly Čínskou lidovou republiku a navázaly s ní také diplomatické vztahy.