Na letišti v Pákistánu zadrželi Češku s devíti kilogramy heroinu

Na mezinárodním letišti v pákistánském velkoměstě Láhaur byla zadržena jednadvacetiletá Češka, která pašovala devět kilogramů heroinu. Informovala o tom na webu pákistánská televize Geo, podle níž česká občanka mířila do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. České ministerstvo zahraničích věcí zadržení Češky potvrdilo.

„Žena je nyní vyslýchána celníky v prostorách letiště, následně by podle našich informací měla být předána k dalšímu vyšetřování speciálnímu úřadu pro boj s narkotiky,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová. Prozatím jsme neobdrželi žádnou žádost o asistenci v této záležitosti, dotyčná Češka nás zatím nekontaktovala, dodala.

Česko má ve městě Láhaur honorárního konzula, se kterým je české velvyslanectví v Islámábádu v kontaktu. Podle Valentové konzul vyslal na letiště dva své asistenty, aby zjistili další informace.

Tereza H. měla tříměsíční vízum, které bylo vydáno 15. listopadu a opravňovalo ji k pobytu v Pákistánu do 14. února. 

Pákistánský celní úřad uvedl, že na základě informací od zadržené provádějí bezpečnostní složky v současné době razie v různých částech Láhauru.

Sousední stát Pákistánu – Afghánistán – je největším světovým producentem opia, suroviny pro výrobu heroinu. Velké množství afghánských opiátů cestou na trhy v Evropě a Asii putuje přes Pákistán, uvádí protidrogový úřad OSN.