Doma ani ve škole nejsou v bezpečí. V důsledku konfliktů trpí miliony dětí, varuje UNICEF

Zpráva UNICEF o utrpení dětí ve světě v roce 2017 (zdroj: ČT24)

Děti po celém světě čelily v letošním roce šokující míře násilí, varuje nově zveřejněná zpráva fondu OSN UNICEF. Podle něj pro děti v některých částech Země neexistují už žádná místa, kde by se mohly cítit bezpečně.

V krizových oblastech muselo údajně přestat navštěvovat školu zhruba víc než třicet milionů dospívajících. „Zažili válku, což se na nich hluboce podepsalo, jsou jiní než ostatní děti. Mají psychické problémy, často bojují samy mezi sebou, a pokud mají rodinu, tak ta se o ně často vůbec nezajímá,“ upozornil ředitel školy pro uprchlíky Abu Sultan.

Děti, které utekly z válkou zmítané Sýrie, zatím žádné světlé vyhlídky nečekají. V jordánském táboře budou jako uprchlíci zřejmě žít ještě několik let.

Podobný osud čeká děti i v Bangladéši. V tamních táborech žije na 400 tisíc rohingských dětí, které tam uprchly před násilím z Myanmaru. Patnáctiletého Mohammada Fahida pojí s domovem jen pár videí, které si před útěkem natočil na mobil.

„Když se na to dívám, vzpomínám na domov. Hrozně mi chybí. Chybí mi kamarádi, často jsme se spolu smáli, a to už tady prostě nejde. Doma jsme také mohli chodit do školy, tady žádná není. Proto si ta videa schovávám – prostě abych nezapomněl,“ konstatoval běženec.

Z některých dětí jsou moderní otroci

Další děti musejí od dětství tvrdě pracovat. V centru Dháky kupříkladu šijí oblečení, které putuje hlavně do Evropy. „Pracuji denně mnoho hodin a je to pro mě opravdu těžká práce. Bolí mě z toho ruce,“ říká desetiletý Shagor, který nikdy nebyl ve škole a v otřesných podmínkách pracuje už čtyři roky.

Podobný osud sdílí podle OSN zhruba 27 milionů dětí, jež musí žít ve strachu a nemají možnost studovat. Třeba v Kongu se letos úmyslně staly terčem ozbrojených útoků na čtyři stovky škol.

„Útoky pokračují rok co rok, my ale vůči nim nemůžeme otupět. Taková brutalita se nemůže stát novou normou. UNICEF žádá všechny strany konfliktů, aby okamžitě ukončily zločiny páchané na dětech, stejně jako útoky na civilní infrastrukturu včetně škol a nemocnic,“ prohlásil ředitel krizových operací UNICEF Manuel Fontaine.

Děti jako vojáci i sebevražední atentátníci

Zpráva OSN také uvádí, že v Sýrii, Iráku, Jemenu nebo třeba v Súdánu kvete obchod s dětskou prostitucí. V Nigérii a Kamerunu zase řádí islamisté z Boko Haram, kteří již nejméně 135 dětí donutili spáchat sebevražedný atentát. Vydírali je třeba tím, že jim zabijí rodiče.

Více než 19 tisíc dětí v Jižním Súdánu bylo naverbováno do řad armády a ozbrojených skupin. V bojích v Jemenu pak zemřelo nebo utrpělo zranění na 5000 dětí.

OSN proto před začátkem nového roku vyzývá státy k větší solidaritě. „UNICEF žádá všechny strany konfliktů, aby se řídily svými povinnostmi na základě mezinárodního práva a okamžitě ukončily zločiny páchané na dětech, stejně jako útoky na civilní infrastrukturu včetně škol a nemocnic. UNICEF také vyzývá státy, které mají na válčící síly vliv, aby jej využily k ochraně dětí,“ uvádí zpráva.