Jaderné pokusy KLDR byly vyprovokovány chováním USA, řekl Putin. Trump mu obratem zavolal

Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Donald Trump v telefonickém rozhovoru probírali vztahy mezi oběma velmocemi a také situaci na Korejském poloostrově. Putin podle Kremlu souhlasil s dalšími kontakty. Putin ještě před telefonickým rozhovorem na tradiční tiskové konferenci obvinil USA, že k pokračování raketového a jaderného programu KLDR vyprovokovaly.

„Z iniciativy americké strany se uskutečnil telefonický rozhovor. Byly posouzeny aktuální otázky dvoustranných vztahů, jakož i situace v krizových oblastech s důrazem na vyřešení jaderného problému Korejského poloostrova,“ citovala agentura TASS prohlášení Kremlu. „Bylo dohodnuto pokračovat v kontaktech,“ dodala.

Putin na čtvrteční tiskové konferenci v Moskvě prohlásil, že Rusko neuznává jaderný status Severní Koreje. Současně obvinil Spojené státy, že k pokračování raketového a jaderného programu KLDR vyprovokovaly.

Washington i Pchjongjang musejí zastavit vyostřování situace na Korejském poloostrově, konstatoval Putin. Vyzval ke „krajní opatrnosti“ a řekl, že zatímco USA cíle svého případného vojenského úderu proti KLDR přesně neznají, protiútok ze severu by skončil katastrofou.

Putin také ocenil nedávné prohlášení amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, že USA jsou připraveny zasednout se Severokorejci k jednacímu stolu bez předběžných podmínek.

Trump: Rusové by nám měli víc pomáhat

Trump v reakci na telefonát s Putinem prohlásil, že Rusko by mělo Spojeným státům více pomáhat předvědčit KLDR, aby se vzdala svých jaderných zbraní. „Zásadním bodem bylo hovořit o Severní Koreji, protože bychom rádi, aby nám (Putin) se Severní Koreou pomohl. Čína pomáhá, Rusko nepomáhá. Rádi bychom ruskou pomoc,“ řekl podle agentury Reuters Trump novinářům.

Trump si se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v posledních měsících vyměňuje ostrá prohlášení a mluví o útoku na KLDR v případě její provokace. Rusko naproti tomu hovoří o nutnosti řešit napjatou situaci v regionu diplomaticky.