V Bejrútu rozehnali bouřlivou demonstraci proti Trumpovi. Další protest se chystá na pondělí

Libanonská policie rozehnala slzným plynem a vodními děly demonstranty, kteří se shromáždili u amerického velvyslanectví v Bejrútu. Šlo o další demonstraci proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Někteří z účastníků protestu nesli palestinské vlajky, rozdělávali ohně a házeli na policisty kamení. Policie zabarikádovala ulici vedoucí k velvyslanectví, jež je na severu Bejrútu. Turecký prezident Erdogan mezitím označil Izrael za teroristický stát, který vraždí děti.

Protest v Bejrútu se uskutečnil několik set metrů od ambasády USA a pálily se při něm izraelské a americké vlajky i figurína Trumpa. Ze zapálených odpadků se do vzduchu zvedl hustý dým.

Hnutí Hizballáh na pondělí svolalo další velkou demonstraci na jih Bejrútu, očekává se velká účast. České ministerstvo zahraničí proto vydalo upozornění, v kterém doporučuje omezit cesty na nutné případy a v případě pobytu se vyhýbat lokálním protestům a důsledně dodržovat bezpečnostní pokyny libanonské armády, policie a místních úřadů.

V Libanonu žije na 450 tisíc potomků Palestinců, kteří odešli ze svých domovů po vzniku Izraele. Tvoří téměř desetinu obyvatel Libanonu.

Nepatří k nám, řekl Lieberman o protestujících izraelských Arabech

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman vyzval Izraelce k bojkotu arabských obchodníků ve Vádí Ára, což je lokalita u Haify obývaná izraelskými Araby. Izraelci mají město potrestat za demonstrace, které se tam uskutečnily po Trumpově oznámení.

Ve Vádí Ára se konal v sobotu bouřlivý protest proti Trumpovi, jehož účastníci házeli kameny na projíždějící automobily. „Ti lidé k nám nepatří, nejsou součástí Izraele. Nešlo pouze o házení kamení na autobusy, jeden novinář byl téměř zlynčován,“ prohlásil Lieberman, který vede stranu ruských imigrantů Izrael je náš domov.

Ministr také řekl, že z Vádí Ára pocházelo několik pachatelů teroristických útoků a že tamní obyvatelé chodí na pohřby teroristů. „Nemůžete si chodit protestovat s palestinskou vlajkou, mít nárok na miliardy vydávané na sociální podporu a pak nás ničit zevnitř,“ prohlásil ministr. „Nenakupujte tam, bojkotujte Vádí Ára, nevyužívejte tamní služby. Dejte jim pocítit, že nejsou vítáni,“ vyzval Lieberman občany.

Hovořil také o své představě budoucí dohody s Palestinci. Podle něj by izraelští Arabové, kteří tvoří pětinu z více než osmi milionů izraelských obyvatel, měli být převedeni pod vládu budoucí Palestiny a Izrael by výměnou za to měl dostat právo anektovat bloky židovských osad na palestinském Západním břehu Jordánu.

„V rámci dohody o konečném statusu musejí (izraelští Arabové) spadat pod Ramalláh, tam dostanou své sociální pojištění. My budeme anektovat osady Maale Adumim, Givat Zeev a Ariel. To je jediné rýsující se řešení,“ prohlásil ministr. V těchto osadách žije na 60 000 Židů. 

Liebermanův výrok vyvolal kritiku mezi některými izraelskými politiky. Ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan řekl, že Liebermanova politika vylučování oblastí s arabskou populací povede k izolaci území uvnitř Izraele. „Kdybychom se měli vzdát všech míst s většinovým arabským obyvatelstvem, pak bychom museli předat Jaffu,“ řekl také s odkazem na telavivskou čtvrť, kde žije mnoho Arabů.

Opoziční poslanec Amir Perec vyzval premiéra Benjamina Netanjahua, aby Liebermanovy výroky odsoudil. „Vyzývá k bojkotu izraelských občanů, protože se mu jejich chování nezamlouvá. Politici mají zklidňovat, ne pobuřovat,“ řekl Perec.

V centru Jeruzaléma byl také pobodán a těžce zraněn izraelský strážce. Podle izraelské policie byl útočníkem čtyřiadvacetiletý občan palestinského Západního břehu Jordánu, který byl zadržen. Stav napadeného je podle některých sdělovacích prostředků kritický. Izraelec byl napaden u vchodu na hlavní autobusové nádraží, nůž ho zasáhl do hrudníku.

Macron vyzval k gestům, Netanjahu chce uznání Jeruzaléma po Palestincích

Francouzský prezident Emmanuel Macron při setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem odsoudil útoky proti Izraeli z posledních dnů. Současně svého hosta vyzval „k odvážným gestům vůči Palestincům“, aby se situace na Blízkém východě dostala ze slepé uličky, uvedla agentura AFP. Takovým mírovým gestem by podle Macrona bylo zmrazení výstavby nových židovských osad.

Netanjahu podle agentury Reuters odvětil, že čím dříve Palestinci uznají, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele, tím dříve bude nastolen mír. Zároveň obvinil Írán, že se snaží zřídit pozemní, letecké a námořní základny v Sýrii, aby válčil s Izraelem a zničil jej. „Nebudeme to tolerovat!“ varoval izraelský premiér. Odmítl „poučování“ od tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který podle něj bombarduje kurdské vesnice, podporuje Írán a „teroristy“ v Pásmu Gazy.

Erdogan: Izrael vraždí děti

Ke kritikům rozhodnutí amerického prezidenta patří právě také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Na sjezdu vládní strany AKP řekl, že bude bojovat „všemi prostředky“ proti uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. „Palestina je nevinná oběť. Co se Izraele týče, to je teroristický stát, ano – teroristický. Neponecháme Jeruzalém napospas státu, který vraždí děti,“ prohlásil Erdogan.

Rozhodnutí amerického prezidenta uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele odsoudili ve společném prohlášení také ministři zahraničí arabských zemí. Na summitu Ligy arabských států (LAS) v Káhiře uvedli, že krok Washingtonu povede k růstu násilí v celém regionu a je „nebezpečným porušením mezinárodního práva“.

Liga arabských států v závěrečném komuniké podle agentury Reuters dodala, že iniciativa šéfa Bílého domu je podle ní právně neplatná. Uvedla také, že bude usilovat o to, aby Rada bezpečnosti OSN americké rozhodnutí odmítla.

Libanonský ministr zahraničí Džibrán Básil předtím řekl, že chce zvážit zavedení ekonomických sankcí vůči USA. Šéf palestinské diplomacie Rijád Málikí zase hodlá vyzvat státy, aby uznaly Palestinu s východním Jeruzalémem jako jeho hlavním městem.

K Trumpově kroku se vyjádřil i papež František. Vatikán zveřejnil prohlášení, podle něhož František všechny vyzývá, aby se drželi rozumu. „Svatý otec znovu vyzývá k zachování rozumu a opatrnosti a modlí se, aby politici v této zvláště vážné chvíli zabránili vzniku nové vlny násilí,“ uvádí se v prohlášení.

Arabské státy: Trump porušil mezinárodní právo (zdroj: ČT24)
  • Trump dal ve středu pokyn k přesunu amerického velvyslanectví do Jeruzaléma, a rozešel se tak se svými předchůdci. Status Jeruzaléma je citlivé téma a podle zbytku světa se o postavení města má jednat v izraelsko-palestinských rozhovorech.
  • V pátek se konaly v muslimském světě bouřlivé protesty, při nichž zahynul jeden člověk a množství lidí bylo zraněno. Demonstrace pokračovaly i v sobotu.