Pryč s Izraelem a USA, volali muslimové od Íránu po Malajsii. Při střetech utrpělo zranění přes dvě stě lidí

Během pátku bylo při srážkách izraelských pořádkových sil s Palestinci zraněno dvě stě lidí. V Pásmu Gazy zemřel jeden Palestinec a nejméně 25 lidí, včetně šesti dětí zde bylo zraněno po ostřelování oblasti izraelskou armádou. Muslimové protestují proti rozhodnutí amerického prezidenta uznat Jeruzalém jako izraelské hlavní město. V palestinském Betlému policie rozháněla dav slzným plynem. Kromě samotného Izraele se demonstrovalo i v Turecku, Íránu, Afghánistánu či Malajsii.

Šéf Bílého domu Donald Trump se ve středu rozešel s dosavadní americkou politikou, když uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a nařídil přípravy na přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Většina světa se přitom domnívá, že o statutu města se musí jednat.

Jeruzalém je sjednocený a dnes je to otevřené mezinárodní město. Otevřené svobodě vyznání. I muslimové spravují svá svatá místa.
Nir Barkat
starosta Jeruzaléma

Vůdce palestinské organizace Hamas Ismáíl Haníja už ve čtvrtek vyzval k zahájení nového povstání – intifády – proti Izraeli. Palestinští lídři také vyhlásili „tři dny hněvu“. „Mírový proces skončil. Rozhodnutí Donalda Trumpa je smrtelným úderem,“ prohlásil palestinský politik Mostafa Alhersh.

Vedení Palestiny chce bojkotovat návštěvu amerického viceprezidenta Mikea Pence, který má zavítat do oblasti ve druhé polovině prosince. „Nejen Východní Jeruzalém – celý Jeruzalém, Východní i Západní, je Palestinců. Trump a Netanjahu ať jdou do pekla!“ prohlásil palestinský obyvatel Jeruzaléma Muhammad Assad.

Tohle je pobuřování, porušování základních pravidel slušnosti i mezinárodních zákonů. Proto jsou všichni muslimové znepokojení.
Mustafa Abú Suej
palestinský expert na islámské právo

Páteční protesty se na řadě míst zvrhly v násilnosti. Nejvíce raněných je hlášeno z palestinských měst Hebron, Betlém, Kalkílija, Kfar Kaddúm a Džajjús. Izraelci zasahovali proti Palestincům házejícím na ně kamení.

U Damašské brány v Jeruzalémě bylo několik demonstrantů zatčeno. Z Gazy je hlášena jedna oběť. Protesty byly svolány na dobu po poledních modlitbách.

Spojené státy byly kdysi hlavním účastníkem palestinsko-izraelských mírových rozhovorů, teď ztratily naši důvěru.
Abad
palestinský demonstrant

Smrt Americe a Izraeli, volali íránští demonstranti

V Istanbulu se asi třítisícový protest konal ve čtvrti Fatih v evropské části města. Lidé nesli nápisy jako Jeruzalém je naše čest nebo Pryč s Amerikou, pryč s Izraelem. Smrt oběma zemím pak provolávali Íránci na protestu v Teheránu a podle íránských médií se podobné akce konaly také v dalších íránských městech.

Až 5000 lidí se zase shromáždilo u uprchlického tábora pro Palestince v Libanonu. Egyptská televize vysílala záběry z demonstrace u káhirské mešity Al-Azhar.

Demonstraci, na kterou přišly v pákistánské metropoli Islámábádu stovky lidí, svolaly islamistické skupiny. Pálily se Trumpovy podobizny a podobné akce se konaly i v Karáčí a Láhauru.

Ke shromážděným hovořili islamisté, kteří vyzývali muslimské země k přerušení vztahů s USA, což má Trumpa donutit, aby své rozhodnutí odvolal. Pákistánské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že Trump mění „právní a historický“ status Jeruzaléma.

Muslimové protestovali také v indické části Kašmíru a tamní úřady vyhlásily zákaz nočního vycházení v části Šrínagaru.

K útokům na americké cíle a také na spojence USA vyzvala teroristická organizace Al-Káida. Na své webové stránce nabádá ke svaté válce a Spojené státy označuje za moderního „faraona“ utlačujícího muslimy.

„Nejjistější a nejrychlejší způsob konfrontace s faraonem naší doby – Amerikou – je vést džihád ve jménu Alláha a útočit na zájmy USA a jejich sionistických a křižáckých spojenců všude na světě,“ uvádí se v prohlášení skupiny.

Do ulic vyšli také Malajsijci a Indonésané

Proti Trumpově rozhodnutí protestovaly rovněž tisíce Malajsijců a Indonésanů. Politici obou zemí se připojili k těm, kdo s Trumpovým rozhodnutím nesouhlasí. Před americkým velvyslanectvím v Kuala Lumpuru lidé pálili americké vlajky a provolávali protiamerická hesla.

„Celý muslimský svět odmítá deklaraci prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalému jako hlavním městě Izraele,“ zdůraznil muslim Tawhidul Istam Tuhin z Bangladéše.

Také v Jakartě se demonstrace konala před zastupitelským úřadem USA. Někteří lidé tam přišli s palestinskou vlajkou.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval ke klidu. Trumpovo rozhodnutí už dříve označil za politováníhodné a jednostranné. V pátek řekl, že „žádný regionální problém se nedá řešit jednostranným rozhodnutím nebo použitím práva silnějšího“.

Z kontroverzního kroku má obavy i Rusko. „Tím, že Trump oznámil přesun americké ambasády do Jeruzaléma, americká administrativa zkomplikovala znormalizování vztahů v arabském světě,“ říká šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Kvůli napjaté situaci se schází Rada bezpečnosti OSN

O svolání páteční schůze Rady bezpečnosti OSN požádalo osm zemí nesouhlasících s Trumpovým krokem: Británie, Francie, Itálie, Švédsko, Egypt, Senegal, Bolívie a Uruguay. Většina států si myslí, že rozhodnutí ohrožuje možnou budoucnost mírového procesu na Blízkém východě a přispívá ke zhoršení bezpečnostní situace.

Zástupci některých zemí dokonce tvrdí, že americký krok je právně neplatný, protože porušuje rezoluci rady z roku 1980.

Trumpovo rozhodnutí uvítal prezident Miloš Zeman – Česko by se podle něj mělo zachovat stejně jako USA. Proti přesunu české ambasády do Jeruzaléma se naopak postavil pověřený český premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je třeba nevytvářet v oblasti nové konflikty.