Bouřící Brazílie: Dva mrtví a ohrožená návštěva papeže

Rio de Janeiro - Statisíce lidí nadále zaplavují ulice brazilských měst, aby protestovaly proti sociální nerovnosti, policejnímu násilí a rozmáhající se korupci. Policie dnes proti demonstrantům tvrdě zakročila, desítky osob byly zraněny a dva lidé přišli o život. Kvůli demonstracím provázeným násilím hrozí i zrušení chystané návštěvy papeže Františka. Někteří z účastníků fotbalového Poháru FIFA žádají z obav o bezpečnost jeho předčasné ukončení, fotbalová federace však o něm neuvažuje.

Podle oficiálních odhadů se po celé zemi do čtvrtečních demonstrací zapojilo 800 000 lidí. V Rio de Janeiru vyšlo do ulic na 300 000 lidí, v Sao Paulu 110 000, ve městě Vitoria 100 000 lidí a v Recife přes 50 000. Prezidentka Dilma Rousseffová dnes předsedala krizovému jednání ministrů a odvolala plánovanou návštěvu Japonska.

Vláda po dnešním mimořádném jednání s prezidentkou pohrozila, že současná vlna násilí může ohrozit konání červencových Světových dnů mládeže, a tím i návštěvu papeže, který se tohoto setkání mladých katolíků měl zúčastnit. „Nemohu říci, zda se Dny budou konat, pokud bude atmosféra (v zemi) podobná té současné,“ prohlásil po jednání šéf úřadu prezidentky Gilberto Carvalho. Rousseffová i ministři prý souhlasí s pokojným vyjadřováním názorů, kritizovali ale opakované násilí, které při demonstracích propuká.

Také zmíněná demonstrace v Riu začala pokojně, ale když dav zablokoval několik centrálních ulic, policie vypálila salvy granátů se slzným plynem. Mezi lidmi propukla panika, lokální incidenty se strážci pořádku na některých místech přerostly ve skutečné pouliční bitvy. Demonstranti zasypávali policejní oddíly kamením, proti útočníkům zasahovali těžkooděnci a obrněná vozidla.

Nepokoje se podle očitých svědků rozšířily do celého městského centra, hlavní ohnisko bojů s policií se nacházelo v okolí radnice. Davy mladých lidí se v okolních ulicích pokoušely budovat barikády, ale policisté je rozehnali obušky a střelbou gumových projektilů. Při zásahu bylo několik desítek lidí zraněno. Gumová střela vážně zranila reportéra brazilské televize Globo.

Hlasy demonstrantů:

  • „My bojujeme za lepší zdravotnictví a vzdělávání, lidé je potřebují. Lidé si zaslouží respekt.“
  • „Chci lepší budoucnost a svět, který je čistější.“
  • „Je vzrušující vidět, kolik lidí je v ulicích a demonstruje za svá práva. Brazilci se opravdu probudili.“
  • "Doufám, že vláda nějak odpoví na všechno, za co bojujeme. Jde nám o víc věcí. Není to jen 20 centů na jízdném. Chceme spravedlnost a lepší Brazílii.

K násilnostem došlo i v největším městě Sao Paulu, do krajnosti napjatá byla situace v hlavním městě Brasílii. Desítky tisíc lidí tam obklopily prezidentský palác a sídlo prezidentky obklíčené policií, na poslední chvíli těžkooděnci zabránili útoku na ministerstvo zahraničí. Od vládních objektů ozbrojenci odháněli davy slzotvorným plynem.

Při policejním zásahu ve městě Ribeirao Preto severně od Sao Paula byl jeden člověk usmrcen, když ho přejelo policejní auto. Druhou obětí násilí se stala zaměstnankyně městských služeb ve městě Belém, která dostala infarkt po výbuchu bomby se slzotvorným plynem.

Podle brazilských médií kvůli násilí hrozí předčasné ukončení Poháru FIFA, který má být generálkou na pořádání fotbalového mistrovství světa 2014 a olympijských her v Riu de Janeiro o dva roky později. Členové jednoho z osmi zúčastněných týmů prý už přesvědčují vedení, aby rozhodlo o odstoupení z turnaje. Obávají se totiž o bezpečnost svých příbuzných, kteří jim přijeli do Brazílie fandit. Vedení FIFA však dnes prohlásilo, že o zrušení turnaje neuvažuje. Podle mluvčího federace nemělo dosud násilí vliv na žádného z účastníků turnaje ani na bezpečí fanoušků.

Ani po dodatečném snížení cen jízdného, jehož výše plamen protestů zažehla, demonstrace neustávají. Do ulic jdou mnohdy i celé rodiny a změnit toho ve 190milionové zemi chtějí čím dál tím více. Jak v rozhovoru pro ČT uvedl politolog Jan Němec, někdejší lokální protesty se změnily v masivní, celospolečenský pohyb, a je tedy velmi pravděpodobné, že prezidentka Dilma Rousseffová bude nucena provést některé ústupky a klíčové reformy.