Erupce sopky na Bali ohrožuje leteckou dopravu. Platí nejvyšší stupeň varování

Po sobotní erupci sopky Agung na indonéském ostrově Bali úřady vyhlásily pro letecké společnosti nejvyšší, červený stupeň varování. Sloupec dýmu nad horou, který už vystoupal nad šest kilometrů, by letadlům mohl poškodit motory. České ministerstvo zahraničí nabádá české turisty k obezřetnosti a ke sledování situace.

Červený stupeň pro leteckou dopravu se vyhlašuje, hrozí-li bezprostředně, nebo už probíhá, výron popela do atmosféry.

Letecký provoz přes nejvyšší výstrahu na Bali přerušen není, lety se prozatím drží plánu, protože se mrak sopečného popela pohybuje od letiště směrem k sousednímu ostrovu Lombok. To se ale může v okamžiku změnit a lety mohou být narychlo rušeny. Malé mezinárodní letiště na Lomboku už kvůli popelu provoz přerušilo.

Bali je rušnou turistickou destinací. Některé aerolinky ale už lety zrušily v září poté, co se sopka po více než 50 letech probudila. V posledním týdnu byly zaznamenány už dvě erupce, sobotní erupce podle úřadů měla za následek větší oblak kouře než ta úterní.

České ministerstvo zahraničí na svém webu vyzvalo české občany na Bali, aby „zejména v následujících 36 hodinách dbali zvýšené obezřetnosti“ a situaci sledovali v místních médiích. Doporučilo také, aby se ti, kteří na ostrově už jsou, nebo tam plánují cestovat, zaregistrovali v databázi ministerstva DROZD.

V případě zásadního omezení či přerušení leteckého spojení s Bali ministerstvo upřesňuje, jaké trasy pro odcestování z ostrova využít

Podle indonéských úřadů je na Bali, s výjimkou okolí sopky, doposud bezpečno. Evakuováni byli lidé z okruhu 7,5 kilometru. Vulkán se nachází zhruba 70 kilometrů od hlavních turistických destinací.

Kvůli sopečné činnosti ostrov podle oficiálních odhadů přišel na cestovním ruchu o minimálně 110 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun).

Na Indonésii se nachází téměř 130 sopek, tedy nejvíce ze všech zemí světa. Mnoho z nich jeví vysokou úroveň aktivity, přestože do opravdové erupce mohou zbývat měsíce. Při poslední velké erupci v roce 1963 zemřelo na 1100 lidí.