Krajské volby jsme vyhráli, říká Fico. Propad Smeru za fiasko nepovažuje

Slovenský premiér Robert Fico odmítl, že by sobotní krajské volby pro jeho stranu Smer-SD představovaly fiasko. Někteří se přitom právě kvůli výsledkům hlasování vyslovili pro personální a programové změny; sociální demokracie totiž dokázala zvítězit jen ve dvou z osmi krajů.

Smer-SD kromě ztráty čtyř z dosavadních šesti postů županů (slovenský ekvivalent hejtmana) přišel ve srovnání s předchozími krajskými volbami v roce 2013 rovněž o část křesel v krajských zastupitelstvech a místo dosavadních 149 jich nově má jen osmaosmdesát.

Vůbec nejvíce křesel v krajských zastupitelstvech získali nezávislí kandidáti. Na druhém místě skončili kandidáti široké koalice pravicových stran, byť žádná z nich samostatně neobsadí více křesel než Smer.

„Z hlediska politických stran Smer-sociálna demokracia získal 88 poslanců (v krajské samosprávě), což je ze všech politických stran suverénně nejvíce. Jak může být fiaskem, když získá strana nejvíce poslanců? Jasně, že bych chtěl více,“ řekl Fico na tiskové konferenci, na níž se poprvé veřejně vyjádřil k výsledkům voleb. Dodal, že Smer zůstává rozhodující politickou silou Slovenska.

Z vedení strany zní kritické hlasy

Někteří čelní představitelé Smeru přitom s výsledky voleb neskrývali nespokojenost. Například místopředseda strany a vicepremiér Peter Pellegrini dříve řekl, že pokud na ně Smer nijak nezareaguje, jeho pokles bude pokračovat. Další místopředseda strany a ministr kultury Marek Maďarič poznamenal, že ve volbách neprohráli jen kandidáti Smeru, ale strana jako taková.

„Nemám důvod vůči kterémukoli místopředsedovi vyvozovat zodpovědnost. Vždyť jsme, pokud jde o poslance, suverénně vyhráli, ptejte se těch, kteří prohráli,“ reagoval podle deníku Sme Fico. Současně dodal, že místopředsedové strany mají jeho plnou důvěru.

Opozice: Fico má sebereflexi jako Mečiar

Slovenská média bezprostředně po volbách označila výsledek Smeru-SD za katastrofu. Podobně se vyjádřili i zástupci pravicových opozičních stran, které postupovaly v krajských volbách společně. Opozice kritizovala i aktuální premiérovo hodnocení výsledku voleb.

„Robert Fico má stejnou sebereflexi jako Vladimír Mečiar a stejně tak dopadne,“ uvedla mluvčí strany Svoboda a solidarita (SaS) Katarína Svrčeková. Lídryně hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová konstatovala, že místo přiznání porážky se Fico snaží překrýt výsledky voleb počtem získaných křesel.