Kotleba už není župan. Národovci ve slovenských krajích neuspěli, ztratil i Ficův Smer

Mathé: Na Slovensku zafungoval strach z výraznějšího úspěchu kotlebovců (zdroj: ČT24)

Vedení slovenských krajů se po sobotních volbách výrazně změní. V pěti krajích uspěla pravicová opozice, naopak pouze ve dvou vyhráli kandidáti podporovaní vládní stranou Smer-sociální demokracie (Smer-SD) premiéra Roberta Fica. V nejsledovanějším souboji v Banské Bystrici nezávislý kandidát Ján Lunter s výrazným náskokem zdolal vůdce slovenské ultrapravice a dosavadního župana Mariana Kotlebu.

Kotleba získal v Banskobystrickém kraji 23 procent hlasů, zatímco Lunterovi dalo přednost více než 48 procent voličů. Porážka kotlebovců je o to drtivější, že ve všech krajských zastupitelstvech bude mít jejich Ľudová strana Naše Slovensko celkem pouze dva poslance, samotného Kotlebu v Banské Bystrici a jeho pravou ruku Milana Uhlíka v Nitranském kraji, informoval zpravodaj ČT na Slovensku Lukáš Mathé.

„Jako první na župě pootevřu dveře a vyvětrám. Za důležité považuji, abychom se přihlásili zpět k Evropské unii. Vztyčíme na župě vlajku Evropské unie, tam patří. Patříme do Evropy, nechceme z ní odejít,“ okomentoval své vítězství Lunter. Dále slíbil, že se bude pokoušet ze svého županství učinit aktivní úřad, v němž se bude především snažit, aby se do kraje vraceli mladí lidé, kteří odešli pracovat nebo studovat do zahraničí. Lunter kandidoval jako nestraník s podporou koaličních a opozičních stran.

Ján Lunter (na snímku) porazil Mariana Kotlebu
Zdroj: Martin Mikula/ČTK

Smer skončil, jásá opozice

Kandidáti pravicové koalice získali hejtmanské křeslo v Trnavě, Žilině, Bratislavě, Prešově a Košicích, což je zatím největší úspěch spojené opozice v krajských volbách. Vůbec poprvé uspěla ve volbách hejtmanů žena. Poslankyně opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Erika Jurinová vyhrála v Žilinském kraji, kde přesvědčivě porazila úřadujícího předsedu kraje a místopředsedu Smeru Juraje Blanára.

Sociální demokraté a jejich vládní spojenci budou mít župany jen v Trenčíně a Nitře. Dosud levice kontrolovala šest krajů. V sobotních volbách ztratila Prešov i Košice, v Bratislavě prohrál favorizovaný Milan Ftáčnik podporovaný sociálními demokraty souboj s Jurajem Drobou z nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS). 

„Župní volby se staly přesvědčivou demonstrací odporu angažovaných občanů vůči populismu, korupci a extremismu. Nespokojenost s vládou stran Smer-SD, SNS a Most-Híd zesílila. Stejně jako poznání, že strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko nemá pro Slovensko žádný reálný a zároveň pozitivní program,“ uvedla SaS.

Předseda mimoparlamentního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Alojz Hlina prohlásil, že „čtvrtý listopad je dnem, kdy na Slovensku Smer skončil“. „Začala revoluce, padla první kostka domina,“ hodnotil volební překvapení šéf OLaNO Igor Matovič.

„Ještě včera se počítalo, že kandidáti vládního Smeru uspějí ve většině krajů. Je pravdou, že po dlouhých letech nějaké volby na Slovensku neskončily jasným vítězstvím strany Smer. Po prezidentských volbách v roce 2014 je to pro premiéra Fica druhá velká prohra,“ okomentoval Mathé. „Teprve druhá velká prohra,“ neopomněl však zdůraznit.

Slováků přišlo k volbám hodně

Volební účast byla podle slovenských médií rekordní, v Banskobystrickém kraji dosahovala téměř 40 procent. Odhady celostátní účasti se pohybují těsně pod hranicí 30 procent. V minulých krajských volbách v roce 2013 byla účast zhruba o deset procent nižší.

Podle mého názoru zafungovaly obavy z rostoucího extremismu na Slovensku, tedy strach z výraznějšího úspěchu kotlebovců. Proto k volbám přišlo více lidí.
Lukáš Mathé
zpravodaj ČT na Slovensku

Samosprávné kraje na Slovensku rozhodují o využití celkem 1,25 miliardy eur, což je v přepočtu asi 32 miliard korun. Krajská samospráva má na starosti například střední školy, menší nemocnice, muzea a divadla. Spravuje také regionální silnice a uděluje povolení pro regionální autobusovou dopravu.

Volby županů, kteří jsou ekvivalentem českých hejtmanů, a členů krajských zastupitelstev byly letos prvně jednokolové. Zvolení župani a poslanci krajské samosprávy zůstanou v úřadu mimořádně pět místo obvyklých čtyř let. Tento krok umožní spojit v roce 2022 krajské volby s volbami primátorů měst, starostů vesnic a poslanců místní samosprávy.