Slovenská prokuratura navrhla rozpuštění Kotlebovy strany

Slovenská prokuratura podala k soudu návrh na rozpuštění krajně pravicové parlamentní strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko. Prokuratura označila LSNS za extremistickou stranu s fašistickými tendencemi, jež svým programem a činností porušuje slovenskou ústavu, zákony i mezinárodní smlouvy. Na Slovensku jde o první případ, kdy prokuratura navrhla rozpustit parlamentní stranu.

O návrhu informoval mluvčí slovenského nejvyššího soudu Boris Urbančík, podle kterého soud dokument obdržel ve středu. „Podle názoru prokuratury je cílem této politické strany odstranění současného demokratického systému ve Slovenské republice,“ řekla televizi TA3 mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

V čele LSNS stojí župan (hejtman) Banskobystrického kraje Marian Kotleba. Místopředseda strany Milan Uhrík označil návrh na rozpuštění strany za tragickou komedii a generálního prokurátora Jaromíra Čižnára za politického prokurátora.

Podle zpravodaje ČT na Slovensku Lukáše Mathého je těžké odhadnout, jaké má návrh naděje na úspěch. „Podle odborníků a právníků to bude před nejvyšším soudem těžký souboj, protože bude velmi těžké dokázat, jakým způsobem tato strana konkrétně porušuje zákony a ústavu. A samozřejmě bude i těžké nalézt důkazy pro to, že opravdu usiluje o konec demokratického zřízení na Slovensku,“ uvedl Mathé.

Zpravodaj ČT Mathé: Rozpuštění nic neznamená, vznikne nová strana (zdroj: ČT24)

Prokuratura začala vyšetřovat činnost strany poté, co loni na jaře Institut lidských práv podal návrh na její rozpuštění. Institut se na prokuraturu obrátil po březnových volbách, ve kterých se LSNS stala největším překvapením, když získala osm procent hlasů, což jí vyneslo 14 křesel ve 150členné sněmovně. 

Od loňských voleb evidovala prokuratura přes 170 podání na rozpuštění Kotlebovy strany. V nich se mimo jiné poukazovalo na to, že LSNS je identická se stranou, kterou soud v minulosti rozpustil kvůli tomu, že odporuje ústavě.

Šlo o Slovenskou pospolitost – Národní stranu, která byla rozpuštěna v březnu 2006. V činnosti pak pokračovala jako občanské sdružení. Lidé kolem tohoto sdružení stáli později s Kotlebou u zrodu jeho dnešní parlamentní strany.

Rozpuštěním by strana nepřišla o poslanecké mandáty, o peníze ano

LSNS je podle průzkumu agentury Polis z tohoto týdne třetí nejpopulárnější stranou v zemi, volilo by ji jedenáct procent lidí. Podle dřívějšího vyjádření právníků by případné rozhodnutí soudu o rozpuštění LSNS neznamenalo zánik mandátu poslanců, kteří byli za stranu zvoleni ve volbách.

LSNS by ovšem přišla o pravidelné státní příspěvky na svou činnost a za poslanecké mandáty, což v jejím případě za celé čtyřleté volební období činí zhruba 3,3 milionu eur (87 milionů korun). Kromě toho strany na Slovensku dostávají po volbách od státu jednorázově peníze za získané hlasy, pro LSNS to představuje částku 1,85 milionu eur (48,8 milionu korun).

Pokud by ale některý z poslanců LSNS přišel z různých důvodů o mandát, nikdo by ho nenahradil. „Zákon říká, že když je strana zrušená, nenastupuje náhradník,“ řekla agentuře TASR Eva Chmelová ze Státní komise pro volby a kontrolu financování politických stran.

Chystá Kotleba novou stranu?

Portál hnonline.sk napsal, že LSNS se možná připravila na své možné rozpuštění soudem. Dva Kotlebovi spolustraníci jsou jedinými členy statutárního orgánu jiné politické strany s podobným názvem jako LSNS. 

Podle zákona o politických stranách je slovenský generální prokurátor oprávněn podat návrh na rozpuštění strany, pokud strana svými stanovami, programem nebo činností porušuje ústavu, zákony a mezinárodní smlouvy.

Dva poslanci LSNS jsou obviněni z extremismu

LSNS se například netají sympatiemi k válečnému slovenskému státu, který byl spojencem nacistického Německa. Vymezila se také vůči Romům a rovněž sbírá podpisy pro vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie a ze Severoatlantické aliance.

V poslední době má strana také několik problémů s policií, připomněl web deníku Sme. Přes měsícem zahájila Národní kriminální agentura trestní stíhání v kauze šeků v hodnotě 1488 eur, což je číslo zneužívané v neonacistických kruzích jako odkaz na Adolfa Hitlera a také slova o čisté rase.

Obvinění z extremismu čelí poslanci Stanislav Mizík a Milan Mazurek, a to za své veřejné výroky a vystoupení. Mizík na Facebooku kritizoval prezidenta Andreje Kisku za výběr osobností, kterým udělil státní vyznamení, přičemž mu vadil zejména židovský původ některých oceněných. Mazurek zase v žilinském soukromém rádiu před časem používal hanlivé výroky na adresu Romů, imigrantů, Arabů či islámu.

Sám Kotleba byl v minulosti trestně stíhán za to, že na setkání u příležitosti 70. výročí založení válečné Slovenské republiky zakřičel pozdrav tehdejšího autoritářského státu „Na stráž!“. Slovenská prokuratura ale trestní stíhání v roce 2009 zastavila a své rozhodnutí zdůvodnila tím, že Kotlebovi nelze prokázat, že chtěl úmyslně projevovat sympatie k extremismu.