Kotlebovy hlídky ze slovenských vlaků nezmizely. Tváří se, že se jen vozí

Kotlebovci z vlaků nezmizeli (zdroj: ČT24)

Na Slovensku platí nově zákon, který svěřuje starost o bezpečnost ve vlacích výhradně policii nebo dopravci. Legislativa míří proti přívržencům extremistické strany Mariána Kotleby, kteří začali loni v dubnu v některých spojích samovolně hlídkovat. Navzdory nové normě v tom pokračují – tvrdí ale, že se jen vozí.

„Paní Žitňanská (ministryně spravedlnosti) neudělala zákon, který by zakazoval jakémukoli občanovi vozit se. Užíváme si zážitek z jízdy, nádherný výhled na Tatry,“ konstatoval poslanec za Kotlebovu stranu Milan Mazurek.

Kdyby ale někdo rušil pořádek, zasáhli by a zavolali policii. V tom jim žádný zákon nebrání. Většině cestujících přitom nevadí. Na trati leží řada romských osad a problémy tu podle nich nejsou výjimkou. „Já si myslím, že je to celkem fajn,“ podotkl jeden z cestujících.

Nový zákon má zamezit komukoli, aby si hrál na policii. „Stanovili jsme jasný právní rámec toho, kdo a co má dělat, samozřejmě to další vynucování a dodržování tohoto zákona je na policii, případně železnicích,“ konstatoval mluvčí slovenského ministerstva spravedlnosti Peter Bubla.

Kotlebovci ve vlacích
Zdroj: ČT24

Státní dopravce si s Kotlebovci neví rady. Za zelené tričko se podle něj nemůže z vlaku vyhazovat. Na tahu je tak policie. „Tyto osoby cestují s platnými cestovními lístky, jako jakýkoliv jiný cestující. Zatím nebyla z jejich strany zjištěná činnost směřující k aktivní propagaci politické strany a ani činnost směrem k ochraně cestujících,“ sdělila mluvčí Policejního prezidia SR Monika Baloghová.

Nová Rodobrana?

Odborníci na extremismus v hlídkách vidí pokus o vzkříšení Rodobrany – polovojenské organizace z dvacátých let minulého století. Její členové tvořili elitu Hlinkovy gardy, která za druhé světové války pronásledovala Čechy, Židy i režimu nepohodlné Slováky.

Za extremistu označují Kotlebu představitelé většiny slovenských stran, dosud nejdůraznější postoj k němu zaujal prezident Andrej Kiska, který jej v souvislosti s jeho obdivem ke slovenskému státu posílajícímu Židy na smrt nazval fašistou.

Kotlebova LSNS skončila ve volbách se ziskem 8,04 procenta hlasů na pátém místě. Ve 150členném parlamentu, ve kterém si křesla rozdělilo až osm stran a hnutí, Kotlebovu uskupení připadlo 14 mandátů.

Vládní SMER chce příznivce Kotlebovců odlákat důslednou sociální politikou. Premiér Robert Fico chce, aby se vrátila důvěra v tradiční strany. Zda se mu to daří, ukážou už podzimní krajské volby.