Výkladní skříní KLDR je vědecké centrum s omezeným intranetem

Události: Jaderná ambice KLDR se zhmotňují v architektuře Pchjongjangu (zdroj: ČT24)

Severní Korea připravuje další raketový test, naznačují satelitní snímky. Tentokrát by mělo jít o střelu vypálenou z ponorky. Vývoj jaderných zbraní ale neovlivňuje jenom vztahy režimu se světem. Jak zjistila přímo v KLDR Barbora Šámalová, projevuje se i na mnohem všednějších věcech, třeba architektuře hlavního města.

Jaderné ambice KLDR jsou vytesané do vzhledu hlavního města. Pro privilegovanou vrstvu vědců, kteří stojí za úspěchem jaderného a raketového programu, nechal Kim Čong-un postavit nové domy, na místní poměry nadstandardní bydlení. Motiv atomů zdobí fasády, chodníky i pouliční osvětlení.

Atomová estetika zdůrazňuje, že Pchjongjang se za žádných okolností nevzdá vývoje jaderných zbraní, jak stále opakuje. Dokonce je odhodlaný snášet sankce a riskovat válku, aby si je udržel.

Studovna s omezeným internetem

Výkladní skříní Kimova režimu má být vědecko-technické centrum sloužící jako studovna. Počítače jsou připojené k okleštěnému intranetu, protože obyvatelé KLDR nemají přístup na web. Studenti a vědci si zde doplňují znalosti především z perspektivních technických oborů.

Pro děti jsou v centru pomůcky na výuku fyziky a chemie. I ta ale musí být v souladu s oficiální politikou Songun: Armáda na prvním místě. Budově vévodí model rakety, která v roce 2012 vynesla na oběžnou dráhu první severokorejský satelit. „Tady seděl maršál Kim Čong-un, když přímo na místě dával instrukce,“ líčí průvodkyně ve vědecko-technickém centru Čcho Čin-džu.

Ubij Amíka

Propaganda je v KLDR všudypřítomná, od památečního archu známek přes plakáty a slogany po vyhrávání vlasteneckých písní v ulicích. Rakety zpestřují všední život. Vyobrazeny jsou na hřištích i v táboře, kde se pionýři baví u videoher střelbou do Američanů.

Ostatně po přijetí mezinárodních sankcí vyhlásila státní agentura, že „všichni Amíci by měli být ubiti k smrti, protože na vzteklého psa platí jedině hůl.“ Toto poselství je lidu vštěpované již třemi generacemi vůdců, kteří jsou u moci více než sedmdesát let.