Madrid podezírá separatisty z rozvracení státu, šéfa katalánské policie obviní ze vzpoury

Šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero bude obviněn ze vzpoury v souvislosti s nepokoji před referendem o nezávislosti. Události vyšetřuje speciální madridský soud. Z rozvratné činnosti jsou podezřelí i lídři dvou největších separatistických sdružení - Katalánské národní shromáždění (ANC) a d'Òmnium Cultural.

Speciální soud se zabývá údajnou nedostatečně rychlou reakcí na nepokoje, které následovaly bezprostředně po zatčení čtrnácti katalánských činitelů 20. září. Španělská policie tehdy provedla zátah v budovách katalánské vlády a zadržela osoby podezřelé z organizování soudem zakázaného plebiscitu.

Po zátahu se demonstrovalo mimo jiné před budovou katalánského ministerstva hospodářství a účastníci zničili dva policejní vozy. Podle španělských úřadů nepokoje narušily práci strážců zákona.

Trapero by měl v doprovodu svého právníka na otázky soudců odpovídat v pátek. Vyslýcháni budou i jeho náměstkyně Teresy Laplanaové a také šéf ANC Jordi Sánchez a lídr d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, kteří vybízeli své stoupence k protestům.

Za trestný čin vzpoury hrozí až 15 let za mřížemi osobám, které silou nebo nezákonnými prostředky brání vymáhání zákonů nebo brání veřejným činitelům ve výkonu práce, píše deník El País.

Katalánské úřady tvrdí, že se 90 procent voličů v neděli vyslovilo pro nezávislosti, ovšem při účasti necelých 43 procent. Španělská vláda tento týden pohrozila, že by v souladu s článkem 155 španělské ústavy mohla pozastavit autonomii Katalánska.

Separatisty odsoudil i španělský král, premiér autonomní oblasti chce přesto nezávislost vyhlásit už v nejbližších dnech.