Rakousko prověřuje zprávy o zabití rukojmí v Libyi. Byl mezi nimi i Čech

Rakousko ověřuje zprávy z islamistického webu, podle kterých byli rukojmí unesení v roce 2015 v Libyi ještě v témže roce zabiti. Mezi unesenými byl i jeden Čech. Krátce po únosu byli propuštěni dva Bangladéšané a jeden občan Ghany. O osudu zbylých šesti rukojmí ale nebyly žádné zprávy.

Islamističtí radikálové na webu údajně tvrdili, že rukojmí byla zabita už v roce 2015. V březnu toho roku byli uneseni čtyři Filipínci, dva Bangladéšané, Rakušan, Ghaňan a Čech, kteří pracovali pro maltsko-rakouskou firmu VAOS. Dva Bangladéšané a Ghaňan se ze zajetí dostali už dříve.

„Pracujeme na ověření informací. Stále není jasné, co přesně se komu stalo,“ citovala agentura Reuters mluvčího rakouského ministerstva zahraničí Thomase Schnölla.

Agentuře APA mluvčí potvrdil, že existují informace, na jejichž základě se lze „obávat nejhoršího“. Hovořil tak o uneseném Rakušanovi. Ministr zahraničí Sebastian Kurz podle Reuters kontaktoval Rakušanovu rodinu. „I kdyby se ukázalo, že informace jsou správné, bude krajně obtížné získat těla z oblasti, v níž se stále bojuje,“ řekl Schnöll.

Podle Reuters skupina zvaná Šúra (rada) mudžahedínů v Darná tento týden uvedla, že získala těla pěti pracovníků unesených v květnu 2015 a že je předala libyjské organizaci Červený půlměsíc.

Rada mudžahedínů později uvedla, že našla laptop obsahující video ze zabití čtyř údajných filipínských pracovníků. Těla prý byla uložena do označených hrobů a pracuje se na jejich navrácení rodinám. Červený půlměsíc informace podle Reuters odmítl komentovat.

Ropné zařízení v Libyii
Zdroj: ČT24

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) unesli devět osob při útoku na ropné pole Ghaní v Libyi. Byl mezi nimi i český občan, který v Libyi pracoval v pozici koordinátora stravování několika ropných společností.

V době útoku radikálové nevznesli žádné finanční nebo politické požadavky. Zabili ale dalších jedenáct libyjských strážníků.